Realtid

Labours skattereform oroar superrika: "Farlig tid"

En bild på Storbritanniens flagga - Union Jack - som vajar framför Big Ben.
Labour vill ersätta en tvåhundra år gammal skatteregel – till superrikas stora förtret. (Foto: Kin Cheung/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 18 okt. 2024Publicerad: 18 okt. 2024

Storbritanniens superrika överväger att lämna landet om Labours planerade skatteförslag går igenom. Flera varnar för att landet kan förlora sin attraktionskraft – och viktiga investeringar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Debatten handlar om den så kallade ”non-dom”-skatteregeln. Regeln infördes för över 200 år sedan och tillåter personer med hemvist utomlands, men som bor i Storbritannien, att undvika skatt på utländska inkomster under upp till 15 år.

Labour vill ersätta detta med en boendebaserad beskattning som begränsar skatteundantaget till fyra år. Detta skulle kunna tillföra den brittiska statskassan över 2,6 miljarder pund, ungefär 35 miljarder svenska kronor, enligt finansminister Rachel Reeves.

Samtidigt varnar tankesmedjan Oxford Economics för att reformen kan innebära en ekonomisk förlust på omkring 1 miljard pund, alltså runt 13,5 miljarder svenska kronor, till år 2029.

Läs även: Europeiska staden som lockar allt fler ultrarika. Realtid

De välbeställda är nervösa

En växande osäkerhet kring de planerade förändringarna har fått många förmögna individer att överväga flytt. Länder som Schweiz, Italien och Dubai framstår som attraktiva alternativ, där förmögna kan gynnas av mer förmånliga skattevillkor.

Stuart Bailey på fastighetsbyrån Knight Frank menar att den politiska instabiliteten har gjort de välbeställda nervösa.

”Uttalandets osäkerhet har nu ersatt valets osäkerhet”, säger han.

ANNONS

För att motverka kapitalflykten har lobbygruppen Foreign Investors for Britain föreslagit en så kallad TTR-modell (tiered tax regime), inspirerad av Italiens platta skattesystem, rapporterar CNBC.

Modellen innebär att förmögna utlänningar ska betala en årlig avgift för att undvika arvsskatt på icke-brittiska tillgångar, samt skatt på utländska inkomster under upp till 15 år. Avgiften skulle vara baserad på individens nettoförmögenhet, med summor från 200 000 till 2 miljoner pund årligen beroende på förmögenhetsnivå, motsvarande 2,7 till 27 miljoner svenska kronor.

Missa inte: Kinas superrika blir allt fler: ”Överträffar Europa.” Realtid

ANNONS

Riskerar förlora investerare

London har redan märkt av en dämpning på lyxfastighetsmarknaden, med en minskning av transaktioner i toppsegmentet med 22 procent det senaste året, rapporterar Knight Frank.

Leslie MacLeod-Miller från Foreign Investors for Britain oroar sig för att Storbritannien riskerar att förlora investerare.

”Det här är en farlig tid”, säger han till CNBC.

Även Londons borgmästare Sadiq Khan varnar för att Storbritannien måste bevara sin attraktionskraft för att undvika att viktiga investerare söker sig bort från landet.

ANNONS

Läs även: Lyxbolag faller – inget ser ut att vända sektorn. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]