Att vara kriminalvårdschef är ett tungt uppdrag men fascinerande, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark, ny chef på Österåkeranstalten sedan september.
Kvinnlig chef bakom tunga murar
Mest läst i kategorin
Österåker är en sluten anstalt för män dömda till långa fängelsestraff, bland annat för grova våldsbrott. Den fungerar också som en behandlingsanstalt för intagna med missbruksproblem.
Vi träffas i den nytillsatta chefens nymöblerade kontorsrum en trappa upp på anstalten, byggd i slutet av 1960-talet mitt i skogen några kilometer från Åkersberga. Utanför fönstret reser sig en kompakt och dyster betongmur som påminner om allvaret i situationen.
– Det har blivit lite av en yrkesskada. Men jag tänker inte längre på muren, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark.
Av sekretesskäl vill hon inte ge exempel på vilka som är intagna. Men hon bekräftar att Johnny Cash uppträdde på Österåkeranstalten 1972.
Hon var en av cirka sex sökande till jobbet. Men också den enda som hade jobbat som kriminalvårdschef tidigare. Detta på anstalterna Täby och Storboda i Stockholms län.
Elisabet Åbjörnsson Hollmark är jurist i botten. Under studietiden jobbade hon extra som vårdare på Bogesundsanstalten.
– Det var då jag fick jag upp ögonen för kriminalvården. Den är styrd till ett regelverk som är väldigt fyrkantigt och det tilltalade juristen i mig. Samtidigt finns det en humanistisk sida hos mig som vill att de kriminella ska få ett bättre liv utanför fängelset.
Österåker, med plats för cirka 140 intagna och 80 häktesplatser, tillhör säkerhetsklass C. Bara Hall och Kumla i klass A och Tidaholm och Norrtälje i klass B har högre säkerhetsklassificering.
Den första arbetsdagen gick hon runt och hälsade på alla intagna. På omvägar fick hon höra att de var glatt överraskade över händelsen som var ny för dem. Det hade inte förekommit någon liknande rundvandring tidigare.
I drygt tre månader har hon nu chefat på fängelset – ett minisamhälle i sig med sjukvård, fastighetsskötare, matsal, verkstadslokal och annat. Under sig har hon 170 anställda, alltifrån vårdare och kriminalvårdsinspektörer till personal som rigoröst kontrollerar att besökare inte smugglar in narkotika och mobiltelefoner.
– Det är mycket mer arbete på en anstalt än vad folk tror. Jag förnekar inte att narkotika förekommer här på anstalten, men jag vill göra allt för att stoppa det, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark.
Just nu tacklar hon nästa års budget för Österåker. Den väntas landa på cirka 130 miljoner kronor.
Samtidigt har hon har tagit över en ekonomi i obalans – underskott på minst en miljon kronor från den förra ledningen. Dessutom har hon fått besparingskrav på tre procent, vilket ska ske genom att skära i personalstyrkan.
– Det är inte acceptabelt att gå med för stor kostym, men jag har till viss del mött förståelse från personalen.
Elisabet Åbjörnsson Hollmark berättar om de förändringar hon vill göra på anstalten utifrån det regelverk som måste följas. Österåker är både säkerhetsanstalt och behandlingsanstalt, men har i praktiken fungerat som två skilda världar. Det viktigaste för henne är att förbättra förutsättningarna för de intagna genom att få de båda enheterna att samarbeta.
– Den stora utmaningen är att få bra säkerhet och ett gott behandlingsklimat som fungerar tillsammans. De går hand i hand och vi måste jobba mot samma mål, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark.
Det var länge sedan som någon lyckats fly från därifrån. Däremot har det inte gott att stoppa insmugglingen av narkotika.
– Utgångsläget blir bättre för de intagna om det är drogfritt här. Det är ett långsiktigt arbete att få dem att tänka rätt och kunna fungera i samhället.
Många av de intagna är väl ganska råbarkade. Hur är mötet med dem?
– Ibland tvingas jag till obekväma beslut och de kan bli arga. Men jag har aldrig upplevt obehagskänslor. Jag jobbar utifrån proffsighet och vet att det inte är riktat till min person. Men jag gör tydligt klart vad som gäller och tolererar inte om jag blir orättvist bemött. Jag tror på att det går att förändra människan och det inte finns några hopplösa fall.
Klart är att mycket av hennes inneboende styrka kommer från den privata sfären.
– Det känns stabilt och tryggt i familjen. Mannen och barnen är min trygghet. Det gör det lättare att klara svårigheter på jobbet. Jag hoppas också att få återuppta ridningen som jag höll på med i yngre år.
I USA har olika industriverksamheter innanför murarna blivit stor business och en viktig del av landets BNP. Österåker är fjärran därifrån även om det nu satsas på montering- och förpackningsjobb innanför murarna.
– Det är i uppbyggnadsskede. Vi har en projektanställd som jagar kunder i Åkersberga och kommunerna runt oss. Det kan vara ett sätt att få anstalten på fötter igen om vi får in mer jobb.
Fotnot: Sverige har ett 80-tal anstalter. Runt hälften av kriminalvårdscheferna är kvinnor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.