Resultatrapporten från det amerikanska rabatterbjudande-bolaget som bland annat Kinnevik investerat i, föll inte i god jord hos aktieinvesterarna.
Kursras i Groupon
Mest läst i kategorin
Nyhetsbyrån Bloomberg uppgav i förra veckan att läget för Groupon går ”från värre till ännu värre”.
Utlösande faktor var Groupons resultatrapport som fick börskursen att falla med 30 procent till det nya bottenrekordet 2,76 dollar.
Enligt Bloomberg uppger Groupons ledning att bolagets verksamhet i Europa ska fixas till för att sedan få hela Groupon på rätt spår igen.
Investerarna verkar dock inte vara övertygade säger nyhetsbyrån och pekar på att Groupon-aktien fallit med 80 procent sedan börsintroduktionen.
Det var i november 2011 som Groupon-aktien börsintroducerades. Aktiens kursutveckling började bra med en uppgång till 31 dollar men därefter har den fallit till nuvarande nivå på 2,76 dollar.
Vid nuvarande börskurs är hela Groupon fortfarande värt 1,8 miljarder dollar på Nasdaq-börsen motsvarande 12 miljarder kronor.
Kinnevik uppgav i ett pressmeddelande från november 2011 att Kinnevik då ägde 8,4 miljoner Groupon-aktier direkt och att bolaget Rocket Internet (där Kinnevik äger 25 procent) ägde 39,2 miljoner Groupon-aktier.
Med dåvarande Groupon-börskurs på 26 dollar uppgavs Groupon-aktien ha lett till att Kinneviks substansvärde ökade med 2,1 miljarder kronor jämfört med slutet av september 2011 (varav cirka 1 miljard kronor via det direktägda Groupon-innehavet och 1,15 miljarder kronor via Kinneviks del av det Rocket internet-ägda Groupon-innehavet).
Och enligt ett pressmeddelande från juni 2012 uppgav Kinnevik att bolaget sålt sina 8,4 miljoner direktägda Groupon-aktier för cirka 570 miljoner kronor.
Rocket Internet verkar dock fortfarande äga Groupon-aktier. I Kinneviks resultatrapport för tredje kvartalet 2012 (daterad 19 oktober 2012) skrev Kinnevik följande:
”Den positiva värdeförändringen om 1.708 miljoner kronor avseende Rocket Internet med portföljbolag hänförs till positiv omvärdering av Zalando, Dafiti, Lamoda och Namshi, vilka har motverkats av negativ kursutveckling av Rockets aktier i Groupon samt negativa valutakursförändringar”.
Värdeförändringen i Kinneviks direktägda Groupon-innehav uppgavs i resultatrapporten uppgå till -627 miljoner kronor under de första nio månaderna 2012.
Rocket Internet grundade rabatterbjudande-bolaget MyCityDeal som sedan blev uppköpt av Groupon vilket gav Kinnevik (som delägare i MyCityDeal) betalning i form av Groupon-aktier.
Kinneviks inledande investering i MyCityDeal uppgick till 20 miljoner kronor och i slutet av 2011 var Kinneviks direktägda Grouponinnehav värt 1,2 miljarder kronor.
”En fantastisk utveckling”, skrev Kinnevik i sin årsredovisning för 2011 (daterad i mars 2012).
I årsredovisningen hade Kinnevik med en separat beskrivning av Groupon som uppgavs femfaldigat intäkterna till 1,6 miljarder dollar under 2011 medan nettoresultatet blev en minskad förlust från -413 miljoner dollar 2010 till -275 miljoner dollar 2011.
Så här beskrevs Groupon i Kinneviks årsredovisning:
”Groupon är en världsledande webbplats med dagliga erbjudanden av varor och tjänster till ett rabatterat pris, förmedlade genom lokala marknadsplatser inom e-handel.
Företaget har idag mer än 10.000 anställda i cirka 45 länder.
Bolagets erbjudanden innefattar sex övergripande kategorier; lokalt, nationellt, resor, evenemang, varor och Now!, erbjudanden i ett begränsat antal som är tillgängliga endast under en kort tid, och företaget avser att fortsätta att diversifiera sin portfölj av tjänster genom fler kategorier.
Under 2011 har Groupon fortsatt att utöka sin kundbas och intäkterna har ökat över 5 gånger jämfört med 2010.
På grund av den starka tillväxten rapporterade bolaget en rörelseförlust.”
Realtid.se har sökt Kinnevik och Rocket Internet för att fråga om Groupons utveckling och Rocket Internets kvarvarande Groupon-innehav.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.