Norska fastighetsmagnaten Torstein Tvenge köper kontrollen i svenska vinimportfirman PrimeWine av Peter Stern och två andra delägare.
Kungavännen cashar hem i vinimportören
Mest läst i kategorin
Affären offentliggjordes i ett pressmeddelande från PrimeWine under fredagen.
Tvenge är det köpande vinimportbolaget Soleras största delägare med en ägarandel på 45 procent, och har i media sagts ha en förmögenhet på motsvarande 5-6 miljarder svenska kronor före finanskrisen.
PrimeWine ägs till lika andelar av de tre privatpersonerna Henrik Björck, Peter Stern och Filip Grufman, varav Stern och hans fru Camilla är bekanta med det svenska kungaparet och kungens bästa vänner Aje Philipson och Noppe Lewenhaupt.
Det var Solera som hörde av sig till PrimeWine i slutet på sommaren, och under fjärde kvartalet har parterna suttit ner och förhandlat.
– Nu är affären klar. Vi är grymt positivt inställda. Det här gör att vi kommer att bli ett av de största och viktigaste vin- och spritleverantörsföretagen i Norden, säger Björck.
Varför säljer ni?
– Vi känner att vi kommer att bli starka gemensamt, och att det finns extremt mycket synergier att hämta från att gå samman med Solera.
Vadå för synergier?
– Dels vår ”contact surface” – det här är en relationsbaserad bransch. I och med affären får vi dubbelt så många relationer med vintillverkare än tidigare.
Därutöver så är Solera representant för vintillverkare i Finland och Norge som PrimeWine väntas ta över i Sverige från andra vinimportörer här.
PrimeWine sålde 8 miljoner liter vin i Sverige i fjol, och räknar med att sälja närmare 12-13 miljoner liter.
– Tar vi även över alla Soleras vinmärken i Sverige kommer vi att öka våra volymer med ytterligare 6-10 miljoner liter per år.
Systembolaget säljer 150-175 miljoner vin i Sverige per år.
I och med samgåendet med Solera finns det även samordningsfördelar vad gäller frakt och lager av vinerna.
– Här finns det storleksfördelar vi kan utvinna genom samgåendet.
Upplägget är att Solera i ett första steg köper 17 procent av PrimeWine, och i ett andra steg efter år 2009 ökar till en ägarandel på 51 procent.
Det är avtalat att det är så det kommer att bli och att köpeskillingen ska utbetalas kontant till PrimeWine-delägarna.
Det enda som inte är klart ännu är den slutgiltiga prislappen eftersom priset för ägarandelsökningen från 17 till 51 procent beror på hur PrimeWine går under år 2009.
Trion Björck, Stern och Grufman kommer att kvarstå som delägare till 49 procent efter att tvåstegsraketen med försäljningen till Solera är klar.
Den nya sammanslagna koncernen omsatte motsvarande knappt 2 miljarder svenska kronor i fjol inklusive punktskatter.
PrimeWine är sedan tidigare en av Sveriges tio största vinimportörer med en omsättning på 600 miljoner kronor inklusive punktskatter år 2008. Härav är den egentliga omsättningen kring 400 miljoner utan punktskatter.
Verksamheten visade ett rörelseresultat på 16-17 miljoner kronor före räntekostnader och skatter.
PrimeWine väntas dock redan från april år 2009 bli en av Sveriges tre största vinimportörer tack vare nya produkter som tas in i sortimentet och kommer att börja säljas via Systembolaget.
Systembolaget står för 80 procent av PrimeWines försäljning, medan direktförsäljning till grossister och restauranger står för resten.
Solera omsatte
motsvarande 1,3-1,4 miljarder svenska kronor år 2008 inklusive punktskatter.
Förutom i Sverige har PrimeWine verksamhet i Norge, så genom affären eliminerar Solera en konkurrent på sin hemmamarknad.
Dock finns Solera även i Finland där PrimeWine inte finns.
– Genom affären får vi synergier och en mer än dubblad kontaktyta. Vinbranschen är en relationsbaserad bransch, och vi har mycket att hämta genom att gå ihop med Solera.
PrimeWine grundades av Björck, Grufman och Stern år 2002. Då som nu var affärsidén vinimport generellt utan någon speciell inriktning.
– Från början sålde vi lite mer exklusiva viner. Nu representerar vi kvalitetsviner i alla prissegment, säger Björck.
Hans eget favoritvin är ”bag-in-box”-versionen av det sydafrikanska vinet Rijk’s.
– Det har utsetts till Sveriges bästa bag-in-box-vin av Dagens Industris vinjournalist.
Vad är det som gör det vinet så attraktivt?
– Det representerar Sydafrika smakmässigt, och det är verkligt fullpackat med smak. Det har mycket av allt. ”Less isn’t more”, men i det här fallet är det ändå med viss finess och elegans.
PrimeWine har huvudkontor på Grevgatan i lyxstadsdelen Östermalm i Stockholm.
Är ni nöjda med hur PrimeWine har utvecklats sedan starten?
– Absolut. Vi är väldigt nöjda och positivt överraskade. Verksamheten fortsätter att utvecklas väldigt bra, och det ser väldigt bra ut inför år 2009.
PrimeWine har ännu inte haft en internetsajt varifrån privatpersoner kan beställa företagets viner direkt.
– Jag personligen har känt mig lite stressad över att vi inte har gjort mer vad gäller det hittills.
– Att vi inte har gjort det har lagliga orsaker.
Sedan ett par månader är det förbjudet att sälja direkt till privatpersoner via en internetsajt.
– Men ingen vet vad framtiden har i sitt sköte.
Björck skulle själv ha träffat Tvenge under fredagen.
– Men han kunde inte av personliga skäl.
Tvenge kommer att ingå i PrimeWines styrelse i och med fredagens affär.
– Det tycker vi är kul. Det blir intressant att ta del av hans erfarenheter och idéer.
– Jag pratade med Tvenge för ett tag sedan, och han är lika glad som vi är och ser fram emot att bygga något gemensamt.
Tvenge har främst gjort affärer i fastighetsbranschen, men har i ett tidigare skede varit inne i vinimportbranschen via företaget SBG. Det såldes senare till finska statens vin- och spritimportbolag Altia i början av 2000-talet.
Sedan dess fick Tvenge tag på norrmännen Stefan Norberg och Finn Husjord som kan branschen, och blev sugen på att starta igen. Det är Norberg och Husjord som driver Solera i dagsläget.
I Solera ingår sedan tidigare fem vinimport-bolag i Norge. Det är ägarfamiljer bakom dessa bolag som nu är delägare i Solera utöver Tvenge.
Vilka vinimport-firmor finns det i Sverige? Fondberg är en av de tre största om de nu får behålla sitt tillstånd utifrån vad som skrevs i en artikel i Dagens Industri under fredagen.
Sedan finns det även franska jätten Pernod Ricard som efter köpet av Vin & Sprit är ohotad etta.
Samgåendet mellan de båda väntas bli klart i augusti, så fram tills dess drivs Vin & Sprit som ett separat bolag och Pernod Ricard i Sverige som ett separat bolag. Pernod Ricard har eget kontor här sedan tidigare.
Tillsammans blir Pernod Ricard och Vin & Sprit överlägset största vinimportör i Sverige.
I övrigt finns det vinimportören Oenoforos som också lär finnas kvar uppe bland de största i branschen. Det är ett svenskt bolag men ägs av en grek bosatt i Sverige.
Dessa fyra ovannämnda väntas med all säkerhet finnas framgent bland de största vinimportörerna i Sverige.
Sedan brukar rangordningen fluktuera bland övriga vinimportörer. Det beror lite på vilka produkter importörerna kan lansera via Systembolaget.
Som huvudregel avgörs det vid två tillfällen varje år, i april och oktober, vilka produkter som ska finnas i Systembolagets sortiment det kommande året.
I övrigt lanseras det även produkter under övriga månader utom januari och juli. Dessa övriga månader är det dock bara temporära lanseringar i mindre volymer.
Den totala vinkonsumtionen i Sverige är inte helt känd på grund av gränshandel och taxfree-butikernas ”travel retail-handel”, men vinförsäljningen via Systembolaget är välkänd och ligger på 150-175 miljoner liter vin per år.
Trenden över tiden är att vinvolymerna fortsätter att öka i Sverige, men däremot har det varit ett tapp för försäljningen av sprit de senaste åren.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.