Realtid

Kronan slår euron

administrator
administrator
Uppdaterad: 02 mars 2010Publicerad: 02 mars 2010

Förespråkare och motståndare till euron i Sverige fördömer gemensamt all EU-hjälp till Grekland – trots att de inte ändrat uppfattning. Men för svenskarna i gemen har Greklands kris inneburit att stödet för en egen valuta vuxit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kanske är det inte så märkligt att de båda höger-politikerna kommer väl överens.

Jesper Katz, nationalekonom och pr-kille, var med och grundade partiet Junilistan och kampanjade mot euron inför folkomröstningen 2003.

Johnny Munkhammar, däremot, kampanjade för euron. Den tidigare Timbro-debattören kandiderar nu till riksdagen för Moderaterna.

Tillsammans skrev de redan i början av februari, innan avslöjandena om hur Grekland dolt sina skulder, att allt EU-stöd till landet vore ”moraliskt förödande” – för alla parter.

Krisen måste ”lösas inom familjen med solidaritet och inte med isolering”, replikerade socialdemokraten Nikos Papadopoulos, men en så kallad bail-out vore inte bara regelvidrig utan ”skulle vara en belöning av dem som missköter sig och därmed även en bestraffning av dem som sköter sig” dundrade Katz och Munkhammar.

De är fortfarande för respektive mot att införa euron också i Sverige, men när nu Sifo på uppdrag av SVT:s Agenda gör en opinionsundersökning visar det sig att stödet för kronan stärkts bland svenskarna.

– Många kopplar nog ihop det som hänt i Grekland med euron och att det går bra för Sverige som står utanför, säger Folkpartiets EU-parlamentariker Olle Schmidt till fackförbundens sajt Europaportalen, som också publicerade debattinläggen.

– Men det har ingenting med euron att göra, fortsätter Olle Schmidt.

ANNONS

Där får han mothugg av flera proffs på finansmarknaderna. Allt är relativt.

Att det går bra för Sverige har åtminstone indirekt att göra med hur det gått för Euron och Grekland.

– I en värld av nollavkastning kommer valutan i ett land med sunda statsfinanser och med en centralbank som höjer räntan att dra till sig uppmärksamhet, säger Richard Bensen på hedgefonden Millenium Asset Management i London till nyhetsbyrån Bloomberg.

När Bloomberg rankar 156 länders valutor är det bara Brasilien som gått bättre under februari. Förklaringen sägs vara Alliansens skattesänkningar och utförsäljnigar (även om ingen velat köpa Sas).

Kronan stärktes mot euron med 5,5 procent under februari.

De största aktörerna på valutamarknaden – UBS, Morgan Stanley och Deutsche Bank med flera – tror nu att kronan kommer att stärkas med ytterligare 10 procent under 2010.

De utgår från att Sveriges ekonomi kommer att växa dubbelt så fort som genomsnittet för Europa. De tror på räntehöjningar på en hel procentenhet från Riksbanken i ett läge där Europeiska centralbanken väntas höja med en kvarts procentenhet.

Svenska banker är farligt ute i Baltikum, men ligger bättre till än Frankrike och Tyskland när det gäller Grekland.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]