Kritiken mot Fredrik Reinfeldt är inte nådig på tidningarnas ledarsidor.
Kritikstorm mot Reinfeldt
Mest läst i kategorin
Efter Schenström-affären ifrågasätts statsministerns omdöme och ledarskapsförmåga. Igen.
Dagens ämne var självklart för de flesta ledarskribenterna; den gångna veckans händelser i kölvattnet av Ulrica Schenströms krogkväll med TV 4-reportern Anders Pihlblad är en soppa som knappast kan undgå att kommenteras.
Men det är inte den avgående statssekreteraren som står i fokus i spalterna. I stället är det Reinfeldts agerande — eller snarare brist på agerande — som lyfts fram.
”Fredrik Reinfeldts tafatthet fick Schenström-affären att växa till en onödigt stor skandal. Och statsministerns ledaregenskaper måste åter ifrågasättas”, skriver Andreas Lindhe på liberala Katrineholms-Kuriren.
Västerviks-Tidningen (m) är inne på samma linje:
”Återigen bröt han mot alla regler — i synnerhet mot den mest fundamentala: Mörka inte. Säg som det är, lägg korten på bordet, gör en så stor pudel som krävs”.
Skribenterna påminner sina läsare om att Schenströms avgång har föregåtts av flera andra och ifrågasätter Reinfeldts fingertoppskänsla när det gäller rekryteringar.
”Hans enda chans att ta sig och regeringen ur krisen och vända utvecklingen är att lära av sina misstag. Men det kräver öppenhet och självinsikt, två karaktärsdrag som hittills inte utmärkt Reinfeldts första år som regeringschef”, skriver oberoende liberala Dagens Nyheter.
Per Hansson på Östersunds-Posten (c) menar att Reinfeldt hade fått sparken om han hade varit vd för ett stort börsbolag.
”Så många affärer och misslyckanden i personalhanterings-ärenden hade näringslivet aldrig accepterat. Nu är politik något annat, men Reinfeldt måste fortsättningsvis agera mer professionellt utåt”, skriver han.
Flera röster höjs för att Reinfeldt bör visa handlingskraft genom att snabbt utse en efterträdare till Schenström.
Tidningen Östran, oberoende socialdemokratisk, avslutar sin ledare med att ironiskt råda Reinfeldt att ta hjälp av sin företrädare på statsministerposten:
”Kanske borde han hyra in en konsulthjälp från någon pr-byrå, exempelvis JKL. Man lär ha kompetent folk där som vet en del om krishantering som fungerat och icke fungerat”.
Obundet moderata Svenska Dagbladets Maria Abrahamsson lyfter i sin ledare fram TV 4:s roll:
”Det vore både orättvist och fel att låta TV 4:s agerande passera utan kritik. För en lika viktig som tråkig effekt av Schenström-affären är att allmänhetens förtroende för mediernas granskning av den politiska makten har fått sig en rejäl törn”.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.