Private equity-företag i USA har hittat en ny metod att tjäna pengar på sina portföljbolag – även långt efter att de är sålda.
Kritik mot PE-fondernas nya skattetricks
Mest läst i kategorin
En strategi som går ut på att lägga beslag på skattepengar från portföljbolagen börjar bli allt vanligare i USA, skriver New York Times Dealbook. Enligt tidningen har tekniken använts i samband med dussintals affärer på senare tid, till exempel PBF Energy, Vantiv och Dynavox. Affärerna kallas med en populär term för ”supercharged IPO:s”.
– Investmentbankerna lägger ned mycket tid på att skapa dessa affärer, säger Eric Sloan, som arbetar med förvärv och fusioner på revisionsföretaget Deloitte.
Den kontroversiella taktiken bygger på att det private equity-ägda bolaget för över partnerintressen till ett nytt företag. Överföringen använder regler i det amerikanska skattesystemet som gör att två parter kan dela på skatteavdrag.
Som del av affären skriver företagen långa avtal, upp till 15 år, med private equity-ägarna om att 85 procent av skattelättnaderna ska föras över. Enligt tidningen handlar det ofta om värden på hundratals miljoner dollar.
– Det dränerar bolaget på pengar som kunde använts i syften som gynnat alla aktieägare, säger Robert Willens, skatte- och redovisningsexpert i New York till Dealbook.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.