Solarium efter solarium går i konkurs.
Kris för solariebranschen
Mest läst i kategorin
Svensk solarieförening kräver nu att Strålsäkerhetsmyndigheten ska dementera uppgiften att solariesolare tillhör den högsta riskgruppen för hudcancer. Men så kommer inte att ske.
Svensk solarieförening är ett branschorgan för företag för tillverkar och säljer solarieutrustning. För drygt två veckor sedan fick föreningen till stånd ett möte på miljödepartementet där även Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) deltog.
Bakgrunden är att SSM i höstas rekommenderade en åldergräns på 18 år för att få sola i solarium. I januari uppmanade SSM landets alla kommuner att överväga att sluta att ha solarier i simhallar, fritids- gym- eller sportanläggningar.
SSM stöder sig på rön som WHO:s cancerforskningsinstitut Iarc sammanställer. Iarc har lyft upp solariesolning till samma riskkategori, den högsta, som vanlig solning.
Solarieföreningen hävdar att Iarc är sponsrat av solskyddstillverkare som L’Oréal och Estée Lauder.
– Iarcs rapporter är inte objektiva och därmed är Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer felaktiga. Man tar inte upp de positiva effekterna av solarisolning, säger Peter Bergh, branschansvarig på Solarieföreningen.
TT: Om ökad risk för cancer är den negativa effekten, vilken positiv effekt kan uppväga det?
– Vi menar att det inte förekommer en ökad cancerrisk, svarar Bergh.
SSM lägger inom kort fram en ny rapport. Den kommer att slå fast att det saknas skäl för att ändra rekommendationerna.
– Vi kommer inte att ändra några råd vad gäller solande och solarier, säger Hélène Asp, chef för myndighetens miljöövervakningsenhet, till TT.
– Jag förstår att det är väldigt tufft för branschen. Men vi har ett uppdrag att minska antalet fall av hudcancer. Vi kan inte blunda för de fakta som finns. Och Iarc tittar på all forskning, även de rapporter som solariebranschen vill lyfta fram.
Solarieföreningen uppskattar att branschens omsättning har gått ned med 30 procent sedan i somras.
– Konkurserna har börjat och det kommer att bli mycket mer, säger Peter Bergh.
Inte heller departementssekreterare Stefan Appelgren på miljödepartementet ger föreningen något hopp om en dementi.
– Visst ligger det i regeringens intresse att skydda småföretagare, men strålningsfrågan är överordnad i det här fallet. Det handlar ju om säkerheten.”
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.