Näringslivskoden har uppdaterats och fått nytt namn. I den uppdaterade versionen har näringslivets ansvar att arbeta förebyggande mot korruption förtydligats.
"Korruptionsrisker finns i alla organisationer oavsett storlek"
Mest läst i kategorin
Koden behåller sitt inarbetade smeknamn Näringslivskoden, men byter officiellt namn till Kod mot korruption i näringslivet. Detta eftersom koden nu innefattar utökad vägledning om förebyggande åtgärder mot korruption samt avseende tredjepartshantering.
Den reviderade koden är resultatet av ett drygt två år långt revisionsarbete som inkluderat omfattande synpunktsinhämtning och förankringsarbete.
– Vi ville få en bredare förståelse för hur koden används och vilka delar som eventuellt behövde utvecklas. Samtidigt ville vi säkerställa att kodens bestämmelser är förankrade i näringslivet. Den långa processen med att inhämta synpunkter och pröva uppdaterade skrivningar mot målgruppen har varit viktig för att uppnå detta, säger Institutet mot mutors generalsekreterare Natali Engstam Phalén i en skriftlig kommentar.
Genom IMM:s huvudmän Svenskt Näringsliv, Stockholms Handelskammare och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har koden en bred räckvidd både inom näringslivet, kommuner och regioner.
I den uppdaterade koden utökas vägledningen väsentligt avseende förebyggande arbete mot korruption och hantering av mellanhänder. Koden uppställer numera krav på företag att arbeta proaktivt mot korruption från ledningsnivå. Detta bland annat genom riskanalyser, utbildning och visselblåsningssystem. Dessutom tydliggörs företags ansvar för att inte bidra till korruption genom användning av mellanhänder vare sig nationellt eller internationellt. Koden har samtidigt uppdaterats med konkret vägledning i dessa delar.
– Korruption står i direkt motsatsförhållande till såväl sunda affärer som hela hållbarhetsagendan och arbetet mot korruption måste ständigt vara en prioriterad fråga. Korruptionsrisker finns i alla organisationer oavsett storlek och svenska företag är i hög utsträckning verksamma globalt på ur korruptionshänseende komplexa marknader. En stor utmaning för framförallt internationellt verksamma företag är hantering av mellanhänder, något som den uppdaterade koden ger efterfrågad vägledning kring, säger Natali Engstam Phalén.
Kodens regler kompletterar och förtydligar lagbestämmelserna om mutbrott, men uppställer framförallt en etisk standard som sträcker sig längre än lagstiftningen. Reglerna omfattar hela näringslivet och inte minst relationen mellan näringslivet och offentlig sektor.
– Förtroende för korrekta beslutsprocesser och sunda affärer är fundamentalt för ett välfungerande näringsliv och samhälle. Det etiska perspektivet och hur ageranden kan uppfattas utåt är här en viktig del. Koden är ett konkret verktyg för att agera på ett etiskt och förtroendefullt sätt, säger Natali Engstam Phalén.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.