Oklart hur det blir med apoteksutvärdering efter att Förvaltningsrätten dömt ut verkets upphandling. Upphandlaren har gått över till en annan myndighet.
Konsumentverkets upphandling havererade
Mest läst i kategorin
Konsumentverket har sedan maj 2008 regeringens uppdrag att utreda apoteksavregleringen ur ett konsumentperspektiv.
Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.
Som ett led i detta planerade verket att låta genomföra postala och telefonvisa enkätundersökningar med 5.500 konsumenter i somras. Tanken var att fråga om allt från tillgänglighet till apotekarnas kompetens i de nya riskkapitalbolagsägda kedjorna, och jämföra resultatet med en ”nollmätning” från tiden före utförsäljningen. Nollmätningarna utfördes av undersökningsföretagen ARS och Pilen.
De nya mätuppdragen gick dock till två andra undersökningsföretag, Markör och Ipsos – men konkurrenten Skop klagade (med hjälp av tankesmedjan Den Nya Välfärdens jurist Pär Cronhult) och fick rätt i Förvaltningsdomstolen i en dom från slutet av juli: Konsumentverket hade inte följt lagen, ansåg domstolen, eftersom de skäl man hade angett för att rata Skop var otillräckliga. Kärnfrågan var huruvida Skop borde ha angett referensprojekt i sitt anbud: Konsumentverket ansåg att det ”låg i sakens natur”, men förlorade i rätten eftersom man inte hade specificerat det i sitt förfrågningsunderlag.
Konsumentverket utförde den rättelse i proceduren som man hade ålagts, men kom ånyo fram till att Markör och Ipsos skulle få uppdragen, som är värda 2-300.000 kronor styck.
Skop klagade igen, och en dom väntas i dagarna från Förvaltningsrätten i Karlstad (där Konsumentverket är baserat). Det senaste i målet är ett yttrande från Skop och Cronhult om Konsumentverkets bristande transparens vid betygsättning av anbudsgivarna; se tif-fil här.
Carl Magnus Berglund är utredare på Konsumentverket och den som ansvarar för regeringsuppdraget. Det är dock inte han som skött upphandlingsproceduren; hon som gjorde det bytte månaden efter domen jobb till en upphandlartjänst på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap efter förvaltningsrättsdomen, säger Berglund.
– Men det hade inget med den här processen att göra, hon hittade en tjänst hon tyckte verkade intressant.
Kunde ni inte bara ha anlitat samma företag som gjorde nollmätningarna?
– Jo, det hade ju varit mycket enklare, men enligt lagen om offentlig upphandling skulle vi göra en ny upphandling.
Vad som nu ska hända med det fördröjda utvärderingsprojektet står skrivet i stjärnorna:
– Det går inte att säga vad fördröjningen får för konsekvenser. Vårt regeringsuppdrag upphör till årsskiftet, så det är upp till regeringen att avgöra vad som händer sedan.
Apoteksavregleringen har skötts av socialdepartementet, där Göran Hägglund är minister. Enligt Joakim Pettersson, politiskt sakkunnig där, har en eventuell förlängning av uppdraget inte diskuterats på politisk nivå – något som är nödvändigt för förlängning eller ökade anslag.
– Däremot kanske tjänstemännen på departementet fört en dialog om hur det här ska lösas, säger han.
Oavsett vad som händer med enkäterna har Konsumentverket enligt utredare Carl Magnus Berglund kommit fram till en hel del under projektets gång som han tror regeringen har nytta av att veta – så någon sorts rapport blir det.
Exempel på vad den kommer att innehålla för lärdomar: att man måste tänka på att apoteken ska vara tillgängliga för handikappade, samt behovet av statistik av olika slag så att man kan följa och utvärdera en avreglering.
Lagstiftningen om avregleringen av apoteksmarknaden – eller omregleringen, som Berglund förmodligen mer korrekt uttrycker det – trädde i kraft den 1 juli 2009, drygt ett år efter att Konsumentverket fick sitt utredningsuppdrag. För det 2,5 år långa uppdraget har myndigheten fått ungefär en miljon kronor i anslag.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.