Den så kallade frekvenspakten får hård kritik av Konkurrensverket. Men påverkan på operatörernas 4G-utrullning tycks ringa, att döma av operatörerna själva.
Konkurrensverkets kritik hotar inte 4G
Mest läst i kategorin
I dagens Computer Sweden rapporteras om hur utrullningen av nästa generations svenska mobilnät, det så kallade LTE-nätet, skulle vara hotat: de största teleoperatörerna delade, i en överenskommelse initierad av PTS, upp 900 MHz-bandet mellan sig, vilket enligt verket innebär etableringshinder för konkurrenter.
Anmäl dig till Teknik, Media och Telekom-nyhetsbrevet som kommer ut på tisdagar.
”Marknadsdelning är en typ av överträdelse som till sin art anses vara särskilt allvarlig”, skriver Konkurrensverket i en inlaga till näringsdepartementet om överenskommelsen från november 2008.
Computer Sweden drar slutsatsen att Konkurrensverkets inlaga är en ”rejäl käpp i hjulet” för den planerade utrullningen av lte-baserade nät för trådlöst bredband och telefoni över Sverige.
Telia är dock föga bekymrade:
– Vi använder 2,6 GHz-bandet för vår 4g-utrullning, så detta påverkar inte oss, säger Ola Kallemur, presschef på TeliaSonera.
Konkurrensverkets kritik av 900 MHz-bandsuppdelningen har Telia än så länge inga kommentarer till.
Även på Tre tar man relativt lätt på Konkurrensverkets kritik:
– Det här handlar ju om två myndigheter som har i uppgift att se till att det råder konkurrens på den svenska marknaden för mobiltelefoni, och det är ju bra att de håller ögonen på varandra, säger Tres presschef Erik Hörnfeldt lite sarkastiskt apropå att den så kallade frekvenspakten är ett PTS-initiativ.
Liksom Telia uppger han att 4g-nätet inte heller för Tre står och faller med 900 MHz-bandet.
– Det bandet är bra för stor yttäckning, men kanske inte så bra på Stureplan. Det är väl främst Telia som profilerat sig på att ha stor glesbygdstäckning, även om vi är glada över 900-uppgörelsen som gör att vi kan erbjuda bättre täckning på större ytor.
Hörnfeldt förklarar sedan att fler frekvensband kommer att bli tillgängliga:
– Nästa år kommer 800 MHz-bandet att komma ut på auktion, och sedan är det dags för den så kallade ”digitala dividenden” som blev över vid övergången från analog till digital TV. Och PTS har pratat om att frekvenser som militären disponerar men inte längre använder kanske kommer att bli lediga.
Marcus Adaktusson, presschef på Telenor, skriver i ett mail till Realtid.se att han flör ögonblicket inte ser någon större dramatik kopplat till Konkurrensverkets kritik:
”Som jag förstår det har KKV ännu inte presenterat något fullständigt underlag – därför svårt att bedöma hela argumentatationen.”
Han fortsätter med att tillbakavisa att uppdelningen av frekvensbandet skulle utgöra en otillbörlig marknadsuppdelning och ett hinder för konkurrens:
”Vår bedömning, som vi uttalat tidigare, är att PTS beslut bidrar till ökad konkurrens och bättre framtida tjänster för svenska mobilkunder. En vettig och effektiv uppdelning av frekvensutrymmet och tydliga regulatoriska förutsättningar är ju själva grunden för fungerande konkurrens och fortsatt teknikutveckling.”
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.