Realtid

Kommunägt inköpsbolag spekulerade bort 250 mkr

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 08 sep. 2009Publicerad: 08 sep. 2009

Kommunala bostadsbolag spekulerade i höjda elpriser. Men tappade greppet. Förlusten blir hela 250 miljoner kronor och inköpsbolaget HBV riskerar konkurs, avslöjar tidningen Bofast.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De kommunala bostadsbolagen står bakom bolaget HBV som för fyra år sedan började köpa upp el. Genom att kliva in som mellanhand skulle HBV, som är en ekonomisk förening, pressa priserna åt de allmännyttiga företag som är medlemmar i Sabo. Något som skulle kunna ge hyresgästerna billigare el.

HBV anlitade elmäklaren norskägda Bergen Energi AB i Bromma för att göra affärer på elhandelsbörsen Nord Pool.

Kommunägda HBV gav sig in på den finansiella elmarknaden utan att förstå hur den fungerade.

HBV med vd:n Anders Linder och styrelseordföranden Pelle Björklund (Svenska Bostäders vd) i spetsen spekulerade i höjt elpris. Genom att då ta positioner för miljonbelopp skulle man tjäna stora pengar. Det är finansiell handel som kan liknas vid att binda räntan på huslånet.

Det här var nytt för HBV:s ledning, skriver tidningen Bofast i sitt nya nummer som kommer ut i dag.

Är det som att spekulera på börsen?

– Ja, fast man spekulerar i elpriser. Det här har fungerat väldigt bra för de flesta, säger Anders Linder till Bofast.

Verksamheten växte och som mest hade HBV avtal som motsvarade 1 procent av Sveriges elkonsumtion. Men man var nybörjare på det här.

ANNONS

– När vi startade 2005 var vår kunskap inte så hög. Men det vi lärde oss snabbt är att man måste ha säkerheter, säger Anders Linder till Bofast.

I början av förra året steg inte priset – utan sjönk. Kravet på säkerheter ökade. HBV tvingades höja säkerheten.

– Vi behövde pytsa in 120 miljoner kronor på fyra dagar. Oj, vad det kändes påfrestande, säger Anders Linder.

Hösten 2008 kom en ny smäll. Och i januari 2009 nästa smäll.

– Börsen var på väg upp, därför trodde man att elpriset också skulle stiga. Då skulle ju säkerhetskraven minska igen, säger Anders Linder.

Men elpriset steg inte – det sjönk.

Men Anders Linder ville inte vända sig till bostadsbolagen och be dem satsa mer pengar för att täcka behovet av ökade säkerheter.

– De var så arga förra gången, det kändes inte bekvämt att fråga igen, säger Anders Linder.

ANNONS

Styrelseordförande Pelle Björklund är inne på samma spår.

– Vi kan inte hålla på att efterfråga mer pengar från medlemmarna var och varannan vecka, säger Pelle Björklund till Bofast.

Så mäklaren Bergen Energi förklarade för HBV:s ledning att om de inte gick in med 200 miljoner kronor i nya säkerheter så var HBV tvungna att sälja sina positioner, det vill säga lösa ut sig (som att lösa ut sig ur ett huslån med fast ränta i förtid, det vill säga ta den kostnaden i förväg).

Den 24 februari beslutade HBV att sälja allt. Förlusterna på affären blev 250 miljoner kronor.

– Vi hade inte förstått att det fanns en risk att hamna i en position där vi tvingades kliva ur. Vi hade fått uppfattningen att det fanns en ordentlig säkerhetsmarginal, säger Pelle Björklund.

– Det var en riktig pärs. Det var ingen rolig historia, säger Anders Linder, som tvingades avgå som vd men fick ett avgångsvederlag motsvarande en årslön.

Nu pågår efterspelet. Notan på 250 miljoner ska snart betalas.

HBV har inte egna tillgångar som kan täcka förlusterna. Så centralt vill man att de lokala bostadsbolagen tar sin del av smällen. HBV:s styrelse har anlitat revisorer och jurister för att reda ut vad som hänt och hur man vill fördela förlusterna.

ANNONS

Men det är kontroversiellt. Flera medlemsbolag har förklarat att de inte vill betala. Något som i slutändan isåfall hamnar på hyresavin för hundratusentals familjer som hyr av allmännyttan.

Sundsvalls kommuns bostadsbolag Mitthem är ett av bolagen som sätter sig emot.

– Det är min skyldighet att bevaka Mitthems intressen, säger vd:n Hans Selling till Bofast.

Mitthem skulle tvingas gå in med cirka 5 miljoner kronor för att täcka sin del av HBV:s spekulationsförlust.

– Vi tänker inte vägra att betala nu, men vi vill pröva skuldfrågan juridiskt i efterhand. Jag tycker att HBV har gjort fel. Om man itne sålt ut alla positioner skulle vi ju inte haft den här skulden nu. Därför kommer jag att ställa skadeståndskrav på HBV, säger Hans Selling.

Då blir det juridiskt prövat om HBV är en mellanhand eller har eget ansvar.

Så HBV kan tvingas i konkurs.

– Vi hade otur, säger HBV:s ex-vd Anders Linder.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]