Mineral Invest förnekar alla kopplingar till de personer som åtalats i den stora kokainsmugglingshärvan. Utredarnas förhör med nyckelpersoner i bolaget visar dock något helt annat.
Kokainkopplingarna som Mineral Invest förnekar
Mest läst i kategorin
Mineral Invest gick på måndagen ut med ett pressmeddelande sedan Dagens Industri rapporterat om personkopplingarna mellan nyckelpersoner i bolaget och de huvudmisstänkta i den stora kokainsmugglingshärvan som gick till åtal i förra veckan.
”Genom ett åtal ingivet till Stockholm tingsrätt den 26 mars 2012 har det kommit till Mineral Invests kännedom att en av bolagets cirka 5000 aktieägare åtalats för grovt penninghäleri och grovt bokföringsbrott”, skriver bolaget och fortsätter:
”Styrelsen tar bestämt avstånd från alla former av brottslig verksamhet och vill understryka att den åtalade personen aldrig har deltagit i bolagets verksamhet.”
Inte hela sanningen
Men Realtid.se:s genomgång av förundersökningen visar att Mineral Invest inte berättar hela sanningen i pressmeddelandet. Den person som beskrivs som ”en av bolagets cirka 5000 aktieägare” var länge en av bolagets största ägare och hade under en period en egen representant i styrelsen. Detta enligt uppgifter som lämnats i förhör med flera ledande befattningshavare i Mineral Invest.
Förundersökningen visar också att de två åtalade huvudpersonerna i härvan, Jonas Falk och hans moster Harriette Broman, har personliga kopplingar till Mineral Invests operative chef Joachim Andersson och Mineral Invests tidigare styrelseledamot Noel Mangan.
Redan i början av 2011 kallades flera av Mineral Invests företrädare till förhör på internationella åklagarkammaren i Stockholm som ansvarat för kokainutredningen.
Joachim Andersson beskriver i förhören att han lärde känna den åtalade Jonas Falk under tidigt 90-tal, båda har tidigare avtjänat fängelsestraff.
Förhör med nyckelpersoner
Flera år senare träffade Joachim Andersson Harriette Broman utan att veta att hon var släkt med Jonas Falk, enligt egen utsago. Kort därefter började hon investera i Mineral Invest där han var verksam, uppger han i förhör.
Till en början handlade det om en löst sammanhållen verksamhet inriktad på mineralutvinning i Kongo och Etiopien.
Joachim Andersson berättar att han varit verksam i ett lokalt bolag som heter Green African Development, vilket även haft namnet Yellowbrick Mineral Trading, som vid tiden var Mineral Invests verksamhetsbolag i Afrika. Bolaget upprättades eftersom inga utländska bolag fick handla med mineraler i länderna.
Enligt förhöret med Joachim Andersson var det Ratos-arvingen Jacob Söderberg som stod bakom den första investeringen i Mineral Invest som gjorde att mineralutvinningen kunde inledas.
Men enligt polisens utredning finns det uppgifter om att den nu åtalade Jonas Falk har försökt att investera 380.000 dollar i bolagets verksamhet i Afrika i oktober 2007.
Misstänkt penningtvätt
Jonas Falk hyrde ett hus utanför Barcelona av Noel Mangan som även han var engagerad i starten av Mineral Invest och satt i styrelsen 2009-2010. Enligt uppgifter från spanska myndigheter som ingår i förundersökningen ska Mangan ha gett ett lån till Falk för att göra investeringen men transaktionen, som gick via banker i Andorra och Dubai, ska ha stoppats på grund av misstankar om penningtvätt.
Ytterligare uppgifter i utredningen säger att Mernia Investments tillsammans med ett annat bolag till sist ändå ska ha investerat 1 miljon dollar i det lokala mineralbolaget. Joachim Andersson säger dock i förhör att han ”inte sett röken av” dessa pengar.
Joachim Andersson uppger dock att Jonas Falk ska ha investerat 10.000 dollar när Mineral Invest handlade med tantal i Etiopien via Yellowbrick. Dock försvann pengarna i dåliga affärer och därmed fick han ingen avkastning på lånet och därför ska han ha fått aktier i Mineral Invest som kompensation.
Enligt åklagaren ska Jonas Falks innehav i Mineral Invest ha dolts via en bulvan – hans moster Harriette Broman som också åtalats i smugglingshärvan.
Åtal av storägare
Hon har stått registrerad som en av Mineral Invests större ägare. Från början med en ägarandel på 15,2 procent. Vid utgången av 2010 kontrollerade Harriette Broman drygt 4,4 miljoner aktier motsvarande 5,65 procent av bolaget. Innan den senaste nyemissionen i slutet av 2011 hade andelen sjunkit till 2,6 procent på grund av utspädning.
När det gäller frågor om ägandet och Harrietet Bromans aktiepost hänvisar Joachim Andersson polisens utredare vidare till den tidigare vd:n i Mineral Invest, Michael Nilsson.
Även han har förhörts i utredningen. Michael Nilsson har dock få svar kring ursprunget till verksamheten i Afrika. Han uppger att det är Joachim Andersson som står den verksamheten närmast och även ska ha varit invovlerad i arbetet med att söka pengar från investerare.
Han tillägger att han inte vet hur Harriette Broman kommit in i verksamheten. Han uppger att han aldrig har träffat henne eftersom hon bor utomlands.
Styrde styrelsevalet
Han uppger dock att Harriette Broman haft sådant inflytande i Mineral Invest att hon kunde tillsätta en person i bolagets styrelse. Det handlar om Christina Platts som var ledamot från sommaren 2010 till början av 2011.
Så här summerar polisens utredare Michael Nilssons uppgifter:
”På frågor om Christina Platts och hennes roll i styrelsen, så svarar Michael att hon sitter där på uppmaning av Harriette Broman. Harriette Broman har en ganska stor aktiepost i bolaget och utifrån detta har hon velat tillsätta just denna styrelseledamot.”
Även Patrik Walle, storägare och ledamot i Mineral Invests styrelse, har förhörts i utredningen. Han var med och startade Mineral Invest och är även barndomskamrat med Joachim Andersson. Inte heller Walle säger sig känna till hur Harriette Broman fått sin stora ägarandel i bolaget.
”Patrik har för sig att Joachim Andersson sa att det var en stark finansiell person som skulle göra framtida investeringar. Och att hon skulle kunna delta i framtida nyemissioner”, sammanfattar polisen.
Enligt vad Patrik Walle vet finns det inga övriga externa finansiärer vid starten av Mineral Invest än Jacob Söderberg och Balkan Resources/Archelon, uppger han i förhöret.
Åtalad skulle köpa skottsäkra bilar
Förhören med Joachim Andersson visar att Jonas Falk även haft uppdrag för Mineral Invests räkning. Enligt Andersson ska Jonas Falk fått en betalning på 110.000 dollar för att köpa begagnade skottsäkra bilar i Sydamerika, bland annat i Colombia och Venezuela, som skulle användas i samband med mineralutvinningen i Afrika. Något bilköp blev dock aldrig aktuellt.
Både Jonas Falk och Harriette Broman förnekar brott. Mineral Invest understryker i måndagens pressmeddelande att polisens utredning inte har gett upphov till några misstankar mot bolaget eller dess personal:
”Styrelsen vill också klargöra att varken bolaget eller någon av dess medarbetare har delgivits misstanke om några oegentligheter kopplade till de gärningar som ligger till grund för åtalet.”
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.