Grundaren Victor Jacobsson vill "kunna satsa på andra möjligheter".
Klarnatrion spricker
Mest läst i kategorin
2005 bildade de tre unga studenterna Sebastian Siemiatkowski, Victor Jacobsson och Niklas Adalberth internetbetalningstjänsten Klarna. Idag har företaget passerat 700 anställda och fått finansiering från några av världens ledande riskkapitalfonder.
Den snabba tillväxten har dock skapat en hel del intern turbulens enligt vad Realtid.se erfar. De senaste månaderna har en rad ledande befattningshavare lämnat bolaget vilket Realtid.se tidigare rapporterat om.
Nu visar det sig att även grundartrion har splittrats i det tysta. Victor Jacobsson, som varit ekonomichef och senast affärsutvecklingschef, har lämnat alla operativa uppdrag i Klarna. Uppgiften bekräftas av bolaget.
”Det stämmer det att Victor Jacobsson sedan maj förra året har trappat ner sitt operationella engagemang i Klarna för att kunna satsa på andra möjligheter. Däremot fortsätter han att vara aktivt engagerad i Klarnas utveckling genom styrelsen och han har inte sålt några av sina aktier, och kvarstår som huvudägare i Klarna tillsammans med de andra medgrundarna”, skriver Klarnas presschef Claes Tellman i en mejlkommentar.
Det är oklart om det uppstått en konflikt mellan grundarna eller om avhoppet har andra förklaringar. Realtid.se har sökt Victor Jacobsson för en kommentar utan resultat.
Så sent som i april talade han om sitt långsiktiga engagemang i bolaget när grundartrion ställde upp på en intervju i Veckans Affärer:
– Hade vi velat casha hem och lägga av att jobba så hade vi kunnat göra det för flera år sedan. Men varför skulle vi vilja göra det? Vi gör ju det här för att det är utmanande, för att vi är så otroligt nyfikna på hur Klarna ska kunna växa och utvecklas i framtiden, sa Victor Jacobsson då.
Victor Jacobsson har inte tillkännagjort några nya projekt men han har ett ansenligt kapital att förvalta. Enligt en granskning av Expressen från förra veckan deklarerade Victor Jacobsson för löne- och kapitalinkomster på 72 miljoner kronor under 2011.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.