Den senaste tiden har bristerna och skandalerna i Teliasonera och Vattenfall duggat tätt. Men regeringens huvudvärk stannar inte där. Svenska staten är nämligen dålig ägare i fler bolag än så.
Klarar FI syna statens bank?
Mest läst i kategorin
Statens egen investmentbank Svensk Exportkredit, SEK, som är ett av de största statliga bolagen näst efter Vattenfall, saknar intern styrning och kontroll, precis som i fallen med HQ Bank och Carnegie.
Hur det gick för dessa bolag vet vi redan. Nu ligger oredan i Svensk Exportkredit på Finansinspektionens bord och besked om en eventuell sanktion borde komma senare i vår.
I slutet av förra året avslöjade jag i Dagens Industri att riskkontrollchefens fru, tillika konsult för SEK, nyligen erkänt och dömts för grovt ekobrott. Makarna hade dessutom upptaxerats med omkring 10 miljoner kronor efter att ha försökt gömma pengar i skatteparadis genom att konstruera ett fiktivt bolag utomlands.
Ledningen på SEK chockades av uppgifterna, enligt egen utsago, och tillsatte en utredning. Den kom strax före jul och de delar som SEK valt att släppa visar en verksamhet i totalt mörker. Inte ens attestreglerna fungerar konstaterade utredarna på PWC.
Ledningens försvarstal om att det rör sig om ett antal rötägg och att man aldrig kan skydda sig mot dylikt vittnar bara om dåligt omdöme. Den taktiken fungerade i alla fall varken för Carnegie eller HQ efter tradingskandalerna.
Något ansvar i SEK har inte utkrävts, varken på lednings- eller styrelsenivå. Regeringen har inte visat handlingskraft som ägare trots att krisen i SEK är akut – det visar ju till och med bolagets egen utredning. Vad väntar regeringen på? Intressekonflikter, beslutsprocesser, personkopplingar och annat som brukar få varningsklockorna att ringa har redan konstaterats. Tidigare har bolaget kritiserats hårt av Riksrevisionen.
Historien blir mer allvarsam av det faktum att ansvarig minister i form av finansmarknadsminister Peter Norman, som rimligen borde vara den som bör agera, har arbetat med och känner nuvarande ordföranden i SEK Lars Linder-Aronson väl.
När Peter Norman var vd för Sjunde AP-fonden var Lars Linder-Aronson styrelseledamot och när investmentbanken Carnegie förstatligades bjöds Lars Linder-Aronson in i Peter Normans nya Carnegiestyrelse. Skulle han nu behöva lämna? Tveksamt.
Återstår att se om Finansinspektionen hanterar bolag lika, oberoende av vem som står som ägare.
Om det ser ut som det gör när det gäller intern styrning och kontroll i SEK vore det på sin plats att även titta närmare på bolagets kreditgivning och miljardaffärer. Problem med styrningen har ju visat sig gå hand i hand med betydligt kostsammare problem tidigare. Hoppas inspektionen har både resurser och motivationen, den här gången.
Det hade varit till stor hjälp för Carnegies aktieägare om inspektionen hade tittat in i kreditböckerna redan 2007.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.