Realtid

Kinaförvaltaren avfärdar domedagsprofeter

Martin Lindgren
Uppdaterad: 15 okt. 2009Publicerad: 15 okt. 2009

Hong Kong-börsen är med ett p/e-tal på 16 långt ifrån färdigprissatt, säger Kinafondförvaltaren Gustav Rhenman till Realtid.se apropå den stora uppgången hittills i år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gustav Rhenman är vd på Asia Growth Investors AB (AGI), som förvaltar fonderna AGI China East Asia, AGI China Asia Focused, och AGI China, med totalt 1,6 miljarder kronor i förvaltning.

Under en resa till Kina vid årsskiftet, som Ian Wachtmeister följde med på och hittade den skofabrik han gjorde sitt klipp i (se tidigare artikel) var den 26:e han gjorde på fem år. Titt som tätt åker Rhenman till Kina för att hitta nya objekt att investera i.

– Nyss var jag två och en halv veckor i Kina, Taiwan och Vietnam. Jag träffade 60 bolag.

Har du några fler kinesiska börstips à la det Ian Wachtmeister fick?

– Nja, vi brukar inte lämna ut enskilda tips, målet är att få in investerare till våra fonder. Resan med Ian var mer ett specialfall (Rhenman var tidigare chef för Ians Wachtmeisters kansli i riksdagen). Jag vet att vissa andra förvaltare i stan jobbar med att ta med privatpersoner på företagsbesök, men det är inget vi gör regelbundet.

– Men det var väldigt trevligt, det var Ian och några andra näringslivsveteraner som följde med.

Vilka är de största innehaven i AGI-fonderna?

– Vi är stora i ett antal branscher: i kinesiska välskötta banker, diverse industriföretag – Stella, skoföretaget, är ett av de mindre – bygg- och fastighetssektorn, i telekom – både China Mobile, världens största operatör, och i ZTE.

ANNONS

– Sammanlagt har vi ett 30-tal innehav i bolag som vi följt i många år och som vi tror på.

Fonderna investerar dessutom i konsumentsektorn:

– Ett exempel bland våra innehav är Li Ning, killen som flög runt i fågelboet på OS-invigningen. Han har ett företag som heter samma sak som han själv, Li Ning, och som gör gymnastikskor och gympakläder.

– Både aktien och bolaget går otroligt bra. Vinsttillväxten har varit nästan 50 procent årligen i fyra år nu.

I vintras fick en av Rhenmans fonder pris för bästa Asienfonden i Europa

–Lipper, ett fondratinginstitut som ägs av Thomson Reuters, gick igenom alla asienfonder som marknadsförs i Europa inklusive de från de amerikanska jättarna som Fidelity, JP Morgan, Goldman och hela det gänget. Vår första fond AGI China East Asia Fund fick pris som bästa Asienfond; den hade högst avkastning på tre år av de jämförbara fonderna.

Hur är er avkastning jfrt m Kinaindex/Kinafonder?

– Vår Kinafond är upp 56 procent i år i euro, vilket är bättre än jämförbara index.

ANNONS

Hang Seng-index har gått upp med nästan 40 procent i år. Men Rhenman är fortsatt optimistisk:

– Jag tror att det kommer att fortsätta uppåt: man måste komma ihåg att ökningen kommer från låga nivåer. Börsen var nere i p/e 8 och står nu i p/e 16, vilket inte är särskilt högt. Och Kina ångar ju på, tillväxten spås landa på runt 8 procent i år.

– Det går mycket snack bland mäklare och olika marknader haussas om vartannat, just nu är det Brasilien och Indien samtidigt som man pratar om problem i den kinesiska bank- och fastighetssektorn. Men de problemen är inget jag känner igen från mina resor där.

Rhenman förklarar att viss förvirring råder när man talar om ”Kinabörsen”: dels finns två fastlandskinesiska börser i Shanghai och Shenzhen, men där får nästan bara kineser investera. De flesta kinafonder investerar i stället i kinesiska bolag som handlas på Hong Kong-börsen.

Finns några stora investerare i era fonder?

– Vi har mest institutionella investerare, försäkringsbolag, pensionsstiftelser och ett par universitet. Ett par stora börsbolag har investerat via sina pensionsstiftelser.

Vilka de börsnoterade bolagen är säger sig Gustav Rhenman ha blivit ombedd att inte använda i marknadsföringen av fonderna.

Gustav Rhenman har tidigare arbetat på Hewlett Packard, Schering-Plough, Öhman och Carnegie, samt alltså som kanslichef åt Ian Wachtmeister. Dock aldrig med Kina, det är ett intresse som uppstod när han började resa i regionen 2004.

ANNONS

– Jag blev mer och mer intresserad av bolag som jag träffade och vad Kinas regering gör. Näringslivspolitiken bäddar för en fantastisk tillväxt i många sektorer.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Lindgren
Martin Lindgren
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]