I går presenterade Kina en ny lag som ökar rättigheterna för landets arbetare. Det kan leda till att produktion flyttas till andra lågbudgetländer som inte hänger med i löneutvecklingen.
Kina slut som lågbudgetland?
Mest läst i kategorin
Lagen innebär att anställda nu kommer kunna få tillsvidareanställningar och avgångsvederlag. Det här innebär högre kostnader för kinesiska företag och för företag med låga marginaler kan det innebära att de drivs ut ur Kina. I längden kan konsekvensen bli att investeringar i kinesiska fabriker minskar och att den starka kinesiska ekonomin dämpas.
Olympus, världens fjärde största digitalkameratillverkare, och Yue Yuen Industrial som tillverkar skor åt märken som Nike, är två företag som nu väljer att flytta sin produktion till Vietnam för att komma undan de ökade kostnaderna.
– Det är mycket troligt att vi kommer att få se ännu fler stängda fabriker under nästa år, säger Stanley Lau, vice styrelseordförande för Federation of Hong Kong Industries, till Bloomberg News.
Den nya lagen kommer göra det svårare för företag att anställa tillfällig arbetskraft. Det är något som många tidigare utnyttjat för att klara av den skiftande orderingången. Det säger Stanley Lau. A
Arbetare som varit på ett företag ett år i följd ska nu erbjudas tillsvidareanställning. Övertidsarbete kommer att begränsas och det införs fasta minimilöner.
En del företag har nu avbrutit kontrakt och bett anställda avgå innan lagen träder i kraft.
– Den nya lagen kommer definitivt att höja våra kostnader, säger en talesman för Hon Hai Industry som är världens största tillverkare av konsumentelektronik och har 61 fabrikskomplex i Kina som tillverkar produkter som mobiltelefoner och musikkonsoler.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.