Kina öppnade under FN:s klimatmöte i dag dörren för skarpare åtgärder mot landets utsläpp.
Kina öppnar för nya klimatåtgärder
Mest läst i kategorin
President Hu Jintaos framträdande var ett av huvudnumren på tisdagens FN-toppmöte om klimatet i New York.
Han utlovade i sitt tal åtgärder för att öka skogsområden i Kina med 40 miljoner hektar till 2020 jämfört med 2005 års nivå. Dessutom sade han att Kina kommer att försöka öka andelen icke-fossila bränslen bland de primära energikällorna till omkring 15 procent till 2020.
Vägen dit går bland annat med stora satsningar på förnyelsebara energikällor och kärnkraft, enligt Hu.
I sitt tal lovade Hu även att dra ned koldioxidutsläppen som andel av landets bruttonationalprodukt (BNP) märkbart till 2020 jämfört med 2005 års nivåer.
Ett av mötets övriga huvudnummer var USA:s president Barack Obama, som i sitt tal poängterade att de förödande förändringarna i klimatet inte går att undvika.
– Men vi kan vända utvecklingen, tillade han.
Obama har redan lovat att arbeta för att USA ska få ned sin utsläppsnivå till 1990 års nivå till 2020. Han lyfte även fram sitt initiativ för att främja förnyelsebara energikällor i USA.
Han höll med kritiker om att det gått alltför många år av tröghet och ovilja att erkänna problemen med klimatförändringarna.
– Det gäller mitt land också. Vi vet det. Men detta är en ny dag.
USA och Kina står tillsammans för nästan hälften av världens utsläpp av växthusgaser, och Obama nämnde särskilt att de två tillsammans måste hjälpa mindre utvecklade länder att hantera klimatproblemen.
– För detta är länder som redan lever med effekterna vi ser av den allt varmare planeten, tillade han och räknade upp oönskade effekter som torka, svält, kustområden som läggs under vatten och konflikter om otillräckliga resurser.
Dagens klimatmöte i New York syftar till att skaka liv i de kärvande förhandlingarna inför Köpenhamnsmötet i december, då 190 stats- och regeringschefer ska enas om ett nytt internationellt klimatavtal för att ersätta Kyoto-protokollet från 1997.
– Att misslyckas med en bred överenskommelse i Köpenhamn vore moraliskt oförlåtligt, ekonomiskt kortsiktigt och politiskt oklokt, sade FN-chefen Ban Ki-Moon när han öppnade mötet.
Statsminister Fredrik Reinfeldt pekar i sitt tal på slutsatserna från G8-mötet i Italien i somras där man slog fast det så kallade tvågradersmålet, ett tak för hur mycket temperaturen globalt kan tillåtas öka. För att klara detta mål krävs enligt Reinfeldt att utsläppen av växthusgaser når en toppnivå senast 2020 och att man därefter kan dra ned på utsläppen med 50 procent till 2050.
För västvärldens i-länder innebär det att utsläppen måste reduceras med 25-40 procent till 2020 jämfört med 1990 års nivå. För utvecklingsländerna krävs samtidigt att utsläppen minskas med 15-30 procent jämfört med normalläget.
”Vi är bara 76 dagar från Köpenhamnsmötet – men förhandlingarna går alldeles för långsamt och riktiga framsteg saknas ännu. Vi är nära ett dödläge”, säger Reinfeldt enligt en skriftlig förlaga TT tagit del av.
Efter klimattoppmötet i New York förflyttar sig den politiska världseliten 60 mil västerut, till Pittsburgh, där G20 har toppmöte på torsdag-fredag. Där kommer för första gången frågan om klimatåtgärdernas finansiering upp på allvar, enligt Carlgren.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.