Realtid

"Kaupthing kostade mig närmare miljarden"

Sara Johansson
Uppdaterad: 15 jan. 2009Publicerad: 15 jan. 2009

I dag vittnade Berth Milton i rätten om hur Kaupthings påstådda schabbel kostat honom närmare 1 miljard kronor. Prestigebanker som Merrill Lynch och Deutsche Bank stod beredda att backa upp den svenska porren, men skrämdes bort av skandalen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med en vit skidjacka och brunbränd i ansiktet kommer Berth Milton in i Svea hovrätt på torsdagsmorgonen tillsammans med sin advokat.

I tingsrätten förlorade bolaget Kingston mot Kaupthing.

– Då var det den fina banken mot den smutsiga porren. I dag har den bilden förändrats. Kaupthing har förlorat mycket av sitt förtroende och synen på mig har blivit bättre, säger Berth Milton till Realtid.se innan han går in i rättsalen.

Skadeståndsbeloppet har ökat från 44 till 80 miljoner kronor sedan förhandlingarna i tingsrätten.

Berth Milton är kallad som vittne. Han sätter sig i stolen mittemot domaren och nämndemännen som sitter uppradade längst fram i rättssalen.

Berth Milton är god vän med Valeri Lord, ägare av bolaget Kingston som strider mot Kaupthing.

Berth Milton får berätta för rätten hur han känner Valeri Lord. Han berättar att hon fick nio procent av aktierna i Private Media Group när bolaget ännu inte vuxit till det stora bolag som det är i dag. Aktierna fick hon som ersättning för att hon skött marknadsföringen.

– När Private Media Group sedan skulle listas på Nasdaq-börsen var alla aktieägare tvungna att konvertera dessa aktier till elektroniska aktier. Jag tipsade Valeri om mäklaren Ulf Åslund så att hon kunde fixa en depå i Matteus med aktierna, säger Berth Milton.

ANNONS

Matteus köptes strax därefter upp av Kaupthing.

Valeri och de andra aktieägarna blev mycket förmögna när Private Media Group noterades på Nasdaq-börsen.

– Innan dess var Private inte värt något. Sedan blev det en succéstory, säger Berth Milton.

Men Valeris pengar som fanns i en depå på Kaupthing försvann snabbt när mäklarchefen Ulf Åslund började aktierna.

Under de första månaderna 2002 sålde Kaupthing större delen av Kingstons aktier i Private.

– Han såg att det fanns en som inte hade någon koll överhuvudtaget. Då satte han igång och utnyttjade det. Det fanns enorma tillgångar som reserver. Han gjorde 3000 transaktioner på två och ett halvt år.

Efter vittnesförhöret berättar Berth Milton i en intervju med Realtid.se att upprinnelsen till skandalen är att banken skulle säljas. Det låg, enligt Berth Milton, i Ulf Åslunds intresse att banken skulle göra så stora vinster som möjligt eftersom han var den största ägaren av de som jobbade på banken.

– Han ville tjäna pengar och ville att banken skulle tjäna pengar. De tjänade 18 miljoner kronor till banken som kostade Kingston 44. När banken såldes innebar det här stora vinster för aktieägarna, säger Berth Milton.

ANNONS

Samtidigt som mäklaren Ulf Åslund sålde Kingstons aktier planerade Private Media Group en listning på Franfurtbörsen. Emissionen var fulltecknad, med namn som Merrill Lynch och Deutsche Bank, när Berth Milton upptäckte att det fanns en storägare som sålde sina aktier.

– Jag kontaktade Ulf Åslund för att se om han sålde aktier men han nekade. Inte förrän i maj 2002 berättade han att Kingston sålt aktierna, säger Berth Milton under rättegången.

Kursen i Private föll kraftigt och många av de nya investerarna, världens mest respekterade investmentbanker, drog öronen åt sig.

– Kursen i Private låg först och pendlade mellan nio till tio dollar och gick då ned till fem dollar. Vi förlorade en nyemission på 70 miljoner dollar och fick istället en skuld på fem miljoner dollar, säger Berth Milton under ed i rättssalen.

Under pausen från förhöret slår sig Berth Milton ned i de svarta sofforna på Svea Hovrätt i Stockholm.

Har du personligen förlorat pengar på detta?

– Jag förlorade över 100 miljoner dollar på grund av att Private-kursen rasade ihop. Plus att jag förlorade att möjligen få in 70 miljoner dollar till Private för att kunna utveckla företaget. I stället fick vi en skuld på fem miljoner dollar.

Vad hade det betytt i dag om ni hade listats på Franfurtbörsen?

ANNONS

– Det hade betytt enormt mycket. Vi hade Österrikes postens pensionsfond, Merrill Lynch, Deutsche Bank och massor av stora instutioner som hade gett oss kapital att växa.

Kommer du att gå vidare med Private mot Kaupthing?

– Om Kingstone vinner det här så kommer Private att gå vidare. Då har vi bevismaterial. Det handlar om minimum 300 miljoner dollar. Det blir lite tuffare för Kaupthing. Då blir det ingen lättsåld bank. Det är ju i princip hela den garantin som svenska staten har ställt på banken.

Mäklaren hävdar att det är du som företrädde Kingston…

– Det är hans sätt att försvara sig. Han säger att jag har gett alla de här ordrarna.

Vad tror du om utgången?

– Det är omöjligt att säga men finns det någon rättvisa så ska Kingston vinna. Men det är klart att det är en kontroversiell fråga och det är stora belopp.

Känner du någon slags skuld eftersom det var du som tipsade om den här mäklaren?

ANNONS

– Ja, det finns två anledningar till att jag engagerar mig. Dels för Privates alla aktieägare, inklusive mig själv. Och givetvis för Valeri som trodde på mig redan när Private var jätteliten och sedan tipsar jag om mäklaren. Det är klart att jag känner ett ansvar mot henne och vill hjälpa till.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]