Realtid

Karolinskas bröd Ray Clinics död

administrator
administrator
Uppdaterad: 19 dec. 2008Publicerad: 19 dec. 2008

Karolinska universitetssjukhuset räknar med att den börsnoterade cancerkliniken Ray Clinic går i graven om ett halvår.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Vi har lyft tanken om en beredskapsplan för att ta över Ray Clinics strålmaskiner om bolaget stupar, säger Jan Lindström, verksamhetschef på Radiumhemmet, till Realtid.se.

Ray Clinic är landets första privata cancerklinik och öppnades i december förra året i Knivsta utanför Uppsala. Sedan i januari är företaget med 25 anställda listat på First North.

Realtid.se har tidigare berättat om Ray Clinics rivstart, med cancerpatienter som remitterades från Karolinska, då sjukhuset hade problem med att hinna med patienterna.

Sjukhuset har sedan årsskiftet skickat totalt 166 patienter till Ray Clinic. På årsbasis innebar det att Ray Clinic fått tillgång till en prestigefylld omsättning på runt 25 miljoner kronor.

Men i augusti blev det tvärnit. Sedan dess har Karolinska inte skickat en enda ny patient till Ray Clinic. Avtalet är också uppsagt.

Antalet patienter ökar kontinuerligt i takt med ökad befolkning i Stockholmsområdet. I dagsläget har Karolinska runt 300 patienter per dygn. Nu siktar alltså sjukhuset på att kunna ta över Ray Clinics två strålmaskiner om bolaget går i putten. Varje maskin kostar närmare 20 miljoner kronor. I Ray Clinics fall är de leasade.

– Vi får dem för halva priset. Tidsmässigt är det också en fördel då vi slipper göra en upphandling. Jag har pratat med en ledamot i investeringsrådet som tycker att det här är en intressant tanke. Det finns inte heller något internt motstånd, säger Jan Lindström.

Han och några andra verksamhetschefer på Radiumhemmet har haft samtal om det här på ett ledningsmöte. Tanken var att få det eventuella köpet inlagt i Karolinskas budget för nästa år.

ANNONS

– Sjukhuset har ett underskott på en halv miljard kronor som måste rättas till nästa år. Det skulle upplevas som provocerande om en budget läggs på strålmaskinerna, då flera avdelningar kan drabbas av personalnedskärningar, säger Jan Lindström.

— Men vi har en mental beredskap att ta över maskinerna om vi hamnar i ett skarpt läge.

Att Ray Clinic inte längre får patienter är inte alls bra för företaget. För bolaget innebär det att den sista halvan av kvartal fyra blir sämre än väntat.

Ray Clinic har nu utökat satsningen på privatbetalande patienter i Sverige och utomlands. Företaget har skrivit avtal med flera försäkringsbolag och utökat sina aktiviteter i Ryssland. Syftet är att att locka patienter till Knivsta-kliniken.

Bolaget driver också Christinakliniken för bröstcancerpatienter på Sophiahemmet i Stockholm.

Roger Svensson, vd och grundare till Ray Clinic, har inte gått att nå för kommentar.

Däremot meddelar företaget i torsdags i ett pressmeddelande att Ray Clinic erhållit ett tillväxtlån på 4 miljoner kronor av Almi Företagspartner.

”Beläggningen sedan vi startade behandlingarna i januari 2008 har varierat. Periodvis har vi utnyttjat våra resurser maximalt, medan det varit lugnare under andra perioder. Vi konstaterar att patienterna och vårdköparna är mycket nöjda med vårt arbete, men att det tar tid att få kontinuitet och förutsägbarhet i remitteringarna. Av denna anledning behöver vi utöka vårt rörelsekapital”, upgav Roger Svensson.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]