Realtid

Känsligt val av HQ-åklagare

administrator
administrator
Uppdaterad: 07 sep. 2010Publicerad: 07 sep. 2010

Åklagare Berndt Berger skaffade sig många fiender i näringslivets finrum när han granskade Johan Björkmans affärer. Han lär inte bli populärare när han nu ska granska HQ där flera av Björkmans vänner är inblandade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I augusti 2003 greps den legendariske finansprofilen Johan Björkman på gatan i centrala Stockholm. Han togs in till förhör på Ekobrottsmyndigheten. Misstankarna gällde insider- och skattebrott. I centrum stod ett antal misstänkta aktieaffärer via hemliga stiftelser i Liechtenstein. Ansvarig för förundersökningen var åklagare Berndt Berger.

Det var inte vilken dussinperson som helst som hade gripits. Johan Björkman hade en rad förtroendeuppdrag hos såväl mäktiga näringslivsfamiljer som statliga pensionsfonder. Affärsvärlden hade bara några månader tidigare utsett honom till den mäktigaste personen i svenskt näringsliv.

Förundersökningen i insiderdelen pågick ännu i februari 2007 då Johan Björkman hastigt avled. Parterna hade under flera år stridit om Ekobrottsmyndighetens rätt att begära ut handlingar om stiftelsernas affärer från Liechtenstein. Rättshjälpen hade överklagats i flera instanser och Johan Björkman hade en personlig advokat som bevakade hans intressen i landet.

”Han greps på gatan”

I takt med att utredningen dragit ut på tiden hade brottsmisstankarna försvunnit ur fokus. Istället riktades allt skarpare kritik mot den ansvariga åklagaren och Ekobrottsmyndigheten. Det märktes att Johan Björkman hade ett av näringslivets mäktigaste nätverk bakom sig och många inflytelserika vänner.

Här ingick bland andra Pernilla Ström, den senaste veckan mest känd som styrelseledamot i HQ. Hon tog upp Björkman-fallet i en ledarkrönika i Dagens Nyheter i december 2005:

”Häromåret hämtades, under stort buller och bång och massiv publicitet, en av Sveriges främsta så kallade finansprofiler in för förhör. Han greps på gatan på ett sätt som förde tankarna till den förnedrande behandlingen av Ingmar Bergman. Det var säkert ingen slump.”

Tog med sig hemligheterna i graven

ANNONS

”Ekobrottsmyndigheten hävdade misstanke om skattebrott och insiderhandel. Det är inga oskyldiga förseelser. De flesta trodde nog därför att Ekobrottsmyndigheten hade väl på fötter innan den gjorde sitt spektakulära gripande. Det hade den inte.”

När Johan Björkman gick bort i februari 2007 var det inte många som kom ihåg att han fortfarande var föremål för en insiderutredning. Hemligheten om stiftelsernas affärer tog han med sig i graven.

När vännerna Mats Qviberg och Marcus Storch författade en nekrolog i Dagens Industri valde de att inte alls nämna insidermisstankarna:

”Därför blev chocken desto större när han för ett par år sedan blev känd för en bredare allmänhet genom ett av myndigheterna förmodat skattebrott, som han aldrig blev åtalad för. Johan fick då se sig sviken av räddhågsna jurister och politiker samt några styrelser som visade avsaknad av ryggrad, vilket sårade honom djupt.”

Mats Qviberg lärde känna Johan Björkman på 1980-talet när han grundlade sin karriär som stjärnmäklare på Carnegie där Björkman samtidigt var chef.

Gjorde liknande resa med Skanditek

Även om de några år senare gick skilda vägar professionellt behöll de kontakten under alla år. De spelade regelbundet bridge i en mytomspunnen konstellation där även Marcus Storch och Dag Tigerschiöld ingick.

Att just Carnegie blev den aktör som sträckte ut en räddande hand till HQ Bank i förra veckan är en sorts ödets ironi i sammanhanget, men långt ifrån en slump.

ANNONS

På 1990-talet byggde Mats Qviberg och samarbetspartnern Sven Hagströmer upp sin bank- och fondverksamhet samtidigt som de tog kontrollen över investmentbolagen Öresund och Custos.

Johan Björkman och Dag Tigerschiöld gjorde en liknande resa med investmentbolaget Skanditek. 2004 tog de även en corner i krisande Bure och plockade in Mikael Nachemson som vd. Han kom då från det avvecklade Custos.

Köparnas klipp

Nachemsons karriärväg är ytterligare ett tecken på banden mellan sfärerna. Idag är han tillbaka hos firma Hagströmer och Qviberg med styrelseuppdrag i Öresund. Han var också den som kallades in som ordförande i HQ Bank när krisen var ett faktum i våras.

2009 stod Bure/Skanditek (bolagen slogs ihop samma år) som köpare av Carnegie tillsammans med private equity-firman Altor. Köparna gjorde ett klipp när staten snabbt ville sälja ut krisbanken som några månader tidigare hade förlorat sina tillstånd och stod inför konkurs.

Familjerna Björkman och Tigerschiöld dominerar fortfarande i Bure med 23 procent av aktierna. Dag Tigerschiölds son Patrik Tigerschiöld är vd medan Johan Björkmans son Carl Björkman är ledamot i styrelsen.

Det är alltså många historiska trådar som knyts ihop i och med att Carnegie nu står som köpare av HQ Bank och HQ Fonder. Även om det är en chockartad upplevelse för Mats Qviberg att förlora kontrollen över sin skapelse kan man anta att det finns en viss tröst i att hans gamla bridgevänners familjer finns med på köparsidan.

Lär inte bli populärare

ANNONS

Det skadar givetvis inte heller att Öresunds framtida andel i det nya Carnegie blir dryga 17 procent.

Lika glad är han nog inte över Ekobrottsmyndighetens förundersökning och åklagare Berndt Bergers inblandning som ansvarig för utredningen.

Vill det sig illa kan både Mats Qviberg och hans styrelsekollega Pernilla Ström komma att bli föremål för utredarnas intresse. Det heta känslorna kring insiderutredningen mot Johan Björkman lär inte vara bortglömda.

Oavsett utgång går det att slå fast att Berndt Berger, i rollen som utedare av HQ-skandalen, inte direkt lär göra sig populärare i näringslivets finrum.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]