Idéerna om globalt skärpta bonusregler är "en riktigt dålig idé" och ett sätt för den forne liberalen Anders Borg att visa handlingskraft.
Johan Norberg djupt skeptisk till bonusregler
Mest läst i kategorin
Den salvan avlossar Johan Norberg, aktuell med en engelsk upplaga om sin bok om finanskrisen, i en intervju med Realtid.se.
Johan Norberg har nyss kommit hem från en lanseringsresa till USA, där han lanserade sin bok ”En perfekt storm”, som på engelska heter ”Financial Fiasco”.
Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Finans och Försäkring som skickas ut varje måndag.
Han är, kanske föga förvånande, skeptisk till de regler som G-20-ländernas finansministrar diskuterade på sitt möte i London i fredags:
– Att utveckla ersättningssystem är inte lätt och kräver mycket trial and error. Det kan bara ske i en organisation där man har direkt ansvar för arbetssituationen och vet vilka personer det gäller. Som jag visar i min bok är problemet i själva verket att allt för få har tänkt själva utan bara förlitat sig på standarder och regler och i de fall de visar sig vara felaktiga gör alla samma fel samtidigt.
Men hur ska man komma till rätta med den kortsiktighet som du i din bok nämner som en orsak till krisen?
– Jag tror att kortsiktigheten hade att göra med de bailouts och garantier man visste fanns i potten om man misskötte sig. Snarare bör dessa avskaffas.
– Dessutom, många banker håller ju redan på att anpassa sina ersättningssystem för att göra dem effektivare – det ligger ju i deras eget intresse; det är deras pengar.
Han fortsätter med att tala om hur alltför detaljerade regler riskerar att slå fel: staten kan, menar han, aldrig veta vad som är rätt för den enskilda organisationen. Och vad gäller skillnaden på kort- och långsiktiga arbetsinsatser och dess nytta för organisationen nämner han Saab:
– De har inte varit lönsamma på minst 20 år, ändå kan det ju ha funnits medarbetare som gjort jätteinsatser och som borde belönas för det.
Finansminister Anders Borg hörde tidigare till de mer hårdföra liberalernas skara. Betraktar du honom som en patetisk avfälling från den rätta läran?
– Nja, haha, utan att ha någon direkt kännedom om vad som rör sig i hans huvud finns det väl andra prioriteringar när man hamnar i partipolitiken. Och han har ju gjort en hel del för bankernas kortsiktighet i och med de höjda insättningsgarantierna och billiga lånemöjligheter – nu gäller det väl för honom att visa att han kan ta i med hårdhandskarna.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.