Vd för Niam som nu stänger fonden Nordic V.
Johan Bergman
Mest läst i kategorin
Ni överträffade målsättningen och reste 719 miljoner euro till fonden, vad leder det till?
– Sett till volym och investeringskapacitet blir det den största nordiska fonden för opportunistiska investeringar. En opportunistfond utfäster sig att leverera runt 20 procent i årlig avkastning till sina investerare.
Hur känns det att ni överträffat målen?
– Det har varit en utmanade resning då världens kapitalmarknad är oerhört nervös. Att överträffa det redan högt satta målet om 600 miljoner euro känns fantastiskt.
Vad blir fondens investeringsprofil?
– Niam äger i dag fastigheter för runt 30 miljarder kronor. Av det är 95 procent kommersiella fastigheter. Så kontors- och handelsfastigheter är våra huvudsakliga kategorier. Med kontor i hela norden täcker vi samtliga fastighetsmarknader här.
Har ni någon tänkt investeringsplan för spridning i Norden?
– Nej, vi har ingen förutbestämd allokeringsprocent för länderna i Norden. Vi är en organisation i alla fyra länder och letar ständigt igenom området för möjliga affärer som ser bra ut.
Efter finanskrisen har problemportföljer reats ut, letar ni efter några billiga affärer?
– Inte nödvändigtvis. Flera auktioner förra året var problemfastigheter som ligger på fel ställen och då blir de inte bättre än så.
Vilka innehav har fonden i nuläget?
– En bostadsportfölj i Köpenhamn med 650 lägenheter och en köpcentrumsportfölj i Norge. Det motsvarar runt 15 procent av fondens kapital.
Intresset för att investera i nordiska fastigheter verkar inte avta, är er resning ett bevis på marknadens starka ställning?
– Ja, det skulle det kunna var. Men jag har hört lika mycket åt andra hållet. Talar man med amerikanare och folk i Asien är de väldigt oroliga för euron och Europas ekonomi. De särskiljer inte Norden från Europa utan vi får en släng av sleven med, så det är väldigt olika. Ett starkare styrketecken är att många kontinentaleuropeiska fonder och aktörer som är på väg in i Norden. De kan verkligen göra skillnad för marknaden. Min uppfattning är att allt nytt kapital som kommer in är bra, det tillför likviditet här uppe.
Varför är internationella investerare så intresserade av den nordiska regionen?
– I relativa termer ser det väldigt bra ut här i Norden. Om man tittar på statsskulder, handelsöverskott, budgetunderskott, tillväxt av BNP, en transparent fastighetsmarknad, ingen korruption och lätthet att göra affärer talar det för den nordiska marknaden.
När en fond blir så här stor, hur hittar man investeringar som gör skillnad som verkligen gör skillnad?
– Med organisation på 40 personer gör vi inget annat än att leta fastighetsaffärer. Vi är väl positionerade att hitta de affärer som trots allt finns. När det inte finns affärer skapar vi dem.
Vilka avgifter är förknippade med fondens förvaltning?
– Det går vi inte ut. Det är någonting mellan oss och våra investerare.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.