Varför blev det aldrig något åtal på 1970-talet mot Olof Palme, Lennart Geijer, Thorbjörn Fälldin och Olof Johansson?
JK granskar bordellhärvan
Mest läst i kategorin
Justitiekansler Göran Lambertz tänker granska varför åklagarna i utredningen kring bordellmamman Doris Hopp på 1970-talet valde att inte väcka åtal för otukt med barn.
Två unga prostituerade som arbetade åt Hopp har begärt 1 miljon kronor vardera i skadestånd av staten. Dessutom vill de ha en ursäkt.
Kvinnorna hävdar att de i 14-årsåldern, i mitten av 1970-talet, utnyttjades som prostituerade av Sveriges dåvarande politiska ledare. En av dem, Eva Bengtsson, trädde i veckan fram och pekade bland annat ut tidigare statsministrarna Thorbjörn Fälldin och Olof Palme som kunder till henne.
Kvinnorna har riktat sina krav till justitiekanslern (JK), som fungerar som statens advokat. Deras juridiska ombud Niclas Karlsson hävdar i en inlaga till JK att det fanns omfattande förundersökningsmaterial som motiverade åtal mot kvinnornas kunder, men att denna information mörklades på grund av kundernas politiska status.
I mitten av 1970-talet var prostitution inte olaglig, däremot var det ett brott att ha sex med personer under 18 år – otukt med barn.
JK Göran Lambertz tänker nu börja granska varför åtal inte väcktes.
– Så till vida att jag kollar lite uppgifter hur det har varit, och vad som låg bakom att man inte väckte åtal för otukt med barn, säger Lambertz till TT.
Begäran om skadestånd kommer över 20 år efter det att preskriptionstiden för sådana krav gått ut. Beslutet att granska ärendet betyder dock inte att JK bestämt sig för att överse med förseningen.
– Nej, det gör det inte. Jag behöver undersöka den saken först. Den har med preskriptionsfrågan att göra, säger Lambertz till TT.
Lambertz har tidigare talat om att han har tre val: Att avvisa kraven på grund av preskriptionstiden, att själv utreda ärendet eller att hänvisa kraven till domstol.
TT / Realtid.se
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.