Oswald Grübel heter vd:n för Schweiz största bank UBS, och frågan är om han nu kommer att behålla svensken Jerker Johansson som chef för UBS stora investment banking-avdelning.
Jerker Johansson får ny chef
Mest läst i kategorin
Bloomberg skriver att Grübel anlitats som ny UBS-vd för att återställa aktieägarnas förtroende som eroderat på grund av rekordförluster och en uppseglad rättstvist i USA.
Tidigare vd:n Marcel Rohner som anställde Johansson, lämnar banken med omedelbar verkan. Beskedet fick positiv effekt på UBS-aktien som steg.
På UBS-bloggen www.whatupatubs.blogspot.com har det stått om rykten bland UBS-cheferna om att Johansson i praktiken redan fått kicken.
Investment banking-avdelningen har enligt Bloomberg orsakat det mesta av UBS förluster. Johansson började dock där i mars 2008 för att städa upp verksamheten, men enligt bloggen har han gjort en del misstag och orsakat ytterligare förluster.
Schweiziska staten som pumpade in nästan 500 miljarder kronor till UBS i oktober, har även uttalat att UBS måste jobba snabbare för att omorganisera sin investment banking-avdelning.
Grübel har tidigare varit vd för Schweiz andra stora bank, Credit Suisse.
– Beskedet om vd-bytet var överraskande, men Grübel kommer med en imponerande track record, säger Andreas Weese till Bloomberg. Han är aktieanalytiker på UniCredit.
Grübel har tidigare räddat Credit Suisse från en kris då han blev vd där strax efter millennieskiftet, efter att den banken visat förluster i två år. Han slutade från Credit Suisse år 2007 och gick i pension. Grübel är nu 65 år.
Bloggen har tidigare raljerat över att Johansson utkvitterar en årlig ersättning på över 200 miljoner kronor från UBS, trots att banken sagt sig vilja ligga lågt med bonusar.
Häromveckan ställde bloggen ett antal kritiska frågor till UBS och Johansson om ersättningarna.
Där framgår att Johansson ska ha sagt till UBS styrelse att han avstår från sin avtalade bonus för 2008.
Bloggen vill i sina frågor veta om Johansson verkligen aldrig kommer att få ut 2008-bonusen någon gång i framtiden heller, om Johansson avtalat om någon ny form av ersättning i utbyte mot att avstå från 2008-bonusen, och om Johansson kan verifiera att han inte har någon avtalad ersättning för 2009.
Intrycket är att det är någon medarbetare på UBS investment banking-avdelning som skriver bloggen, och är bitter för utebliven bonusersättning för 2008.
I ett uttalande på bloggen riktat till Johansson, står det att han uppmanat investment banking-avdelningens anställda att de ska ”göra en investering” i banken – tydligen menat genom att de anställda avstår från bonus. Johansson sägs även ha försökt skapa mod hos trupperna genom att säga att ”vi är alla med på det här tillsammans”.
Just därför kräver bloggen att få veta exakt, klart och tydligt hur Johanssons eget kompensationsupplägg ser ut.
”Du måste klargöra väldigt tydligt att du börjar från botten precis som alla andra, och att även du bara kommer att få betalt om de myriader av förutsättningar för investment banking-avdelningen, dess divisioner och UBS uppnås tillfredsställande”, skriver bloggen.
Den för även återigen på tapeten ryktena om att UBS förlorade jättebelopp på Lyondell-Basell-affären under fjärde kvartalet, vilket skulle varit Johanssons ansvar. Bloggen vill veta om ryktet stämmer, vilket ansvar för det som Johansson hade, och i vilken utsträckning det påverkade de UBS-anställdas bonusar för 2008.
UBS informationschef Dominik von Arx svarar inte på några frågor om vad utnämningen av Grübel innebär för Johansson, om det normalt innebär att en ny vd även vill tillsätta sina ”underchefer”, och de tidigare ryktena om att Johansson skulle sparkas.
Von Arx skickar i stället UBS pressmeddelande om vd-utnämningen.
Där öser UBS ordförande Peter Kurer beröm över Grübel.
– Grübel för med sig bästa möjliga kompetens för att återskapa värde, tillsammans med vårt ledningsteam, för våra aktieägare och kunder, säger Kurer enligt pressmeddelandet.
Uttrycket ”tillsammans med vårt ledningsteam” skulle kunna tolkas som att Kurer understryker att UBS befintliga företagsledning kommer att bevaras intakt.
Grübel för sin del uttalar att hans nya arbetsuppgift utgör en fascinerande men enorm utmaning.
Rohners avgång beskrivs ha skett på Rohners eget initiativ, och ordförande Kurer uttrycker sin tacksamhet för Rohners tid på banken.
Hela UBS har 77.000 anställda. Investment banking-avdelningen hade drygt 17.000 anställda vid årsskiftet, med målet att sänka siffran till 15.000 i slutet av år 2009. Siffran 15.000 har dock uppgetts inte inkludera personal som leder verksamheter som UBS håller på att dra sig ur.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.