Japan plockar hem pengar från USA och investerar dem istället på tillväxtländer för att få bättre avkastning.
Japan vänder USA ryggen
Mest läst i kategorin
En av de japanska investerarna som har lagt om sin aktieportfölj är Daiji Okudaura, en 66 årig tjänsteman vid ett Tokyobaserat konsultföretag.
Det började redan under förra året när han lade runt 315.000 kronor i investeringsbolag med fokus på aktier i Kina och andra växande ekonomier. Han har lockats till dessa marknader med tro på en mycket starkare tillväxt än i USA.
– Den globala ekonomin flyttas från USA till tillväxtländer. Tillväxtländerna har en tillväxt och energi som USA och Europa saknar i dag, säger Daiji Okudaura till Herald Tribune.
Japanska investerare har precis som Daiji Okudaura poppat upp som en global finansiell kraft att räkna med. De hanterar närmare 3.200 miljarder kronor av nationens 88.000 miljarder kronor. Sparkapitalet investeras nu utomlands med förväntningar om högre avkastning.
Bara tills helt nyligen har detta enorma utflöde av pengar gått till USA-aktier, obligationer eller valuta, vilket i sin tur tryckt upp dollarns värde.
Men nu omdirigerar japanerna pengarna allt mer bort från USA till globala investeringar med bättre avkastning. Den kan vara alltifrån australiska regeringens obligationer till aktier i snabbväxande indiska tillverkningsindustrier.
Färska siffror från Daiwa Fund, ett undersökningsinstitut i Tokyo med investeringsbolag som specialitet, visar att trenden har accelererat sedan augusti i år, efter att de så kallade subprimelånen skakade Wall Street. Samtidigt har tron på den amerikanska ekonomin generellt sett minskat. Sedan augusti har den amerikanska dollarn fallit nästan 8 procent mot japanska yenen.
Bara under oktober har japanerna flyttat hem 33,9 miljarder yen, eller 1,8 miljarder kronor, från investeringsbolag som investerar huvudsakligen i Nordamerikanska aktier och obligationer. Under samma månad lade japanerna 175,2 miljarder yen, motsvarande 10 miljarder kronor i fonder som investeras i aktier och obligationer i tillväxtländer.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.