KPMG:s före detta ordförande Carl Lindgren berättar om sin nya karriär och varför han helt lämnar revisionsbranschen.
"Jag ska inte syssla med revision längre"
Mest läst i kategorin
Realtid.se avslöjade nyligen att Carl Lindgren, tidigare ordförande i KPMG, och med en rad tunga uppdrag i finansbranschen, lämnar revisionsjätten. Nu återkommer Lindgren och berättar för oss att revision får lämna plats för större frågor som världsfreden, bistånd och hydrologi.
Du håller på att trappa ner?
– Ja, det går i väldigt snabb takt. Jag räknar med att vara klar här till sommaren, senast i början av hösten. Sen ska jag göra något annat, säger Carl Lindgren till Realtid.se.
Vad ska du göra?
– Det är inte riktigt klart. I grund och botten är det så enkelt att jag inte ska syssla med revision längre. Jag har alltid haft ett intresse för större världsfrågor, bistånd, världsfattigdom, varför världen fungerar som den gör. Jag tänkte försöka bidra med att försöka lösa några av de frågorna, se vad jag kan göra lite bättre.
Det går rykten om att du ska doktorera?
– Ja, det ska jag kanske. Innan jag började med det mystiska yrket revision så utbildade jag mig till jägmästare. Jag har, under de senaste åtta åren, läst geologi och hydrologi (vattenlära). Nu ska jag ta min master i hydrologi. Sedan får vi se om det blir mer forskning eller mer praktiskt bistånd av det hela.
Hur kom du in på hydrologi?
– Jag har alltid haft ett brinnande intresse för natur. Det är så mycket frågor i världen när det kommer till världsfattigdom som har att göra med vatten och tillgång till rent vatten, även när det gäller klimatförändringar är vattenfrågor centrala.
När ska du skriva din master?
– Till hösten. Jag har lite spridda småkurser kvar.
Men vad hände, du har varit Nordeas huvudansvariga revisor och har över 400 andra revisorsuppdrag, det var väl en lång omväg för den här karriären?
– Jag har hållit på med revision i 30 år och med tiden har jag blivit ganska bra på det. Men i den anglosaxiska världen är det ganska vanligt att man lämnar sin primära karriär när man är 50-55 år och sedan har en annan karriär där man bidrar lite mer till samhället än i sin första som var lite mer tävlingsorienterad.
Slutar du helt som revisor?
– Jag kommer att sluta helt med revision. Däremot kan jag tänka mig uppdrag inom näringslivet till exempel styrelseuppdrag, men ingen revision.
I Revisorsnämnden ligger ett ärende som rör Carl Lindgrens uppdrag för KF. Det gäller en ”granskning avseende skattetvister inom KF” och initierades när det kom ut i media 2012 att Kopperativa Förbundet mörkat skattetvister. Frågan gäller om det funnits tillräckligt mycket information om skattetvisterna i KF:s årsredovisning. Tvisterna, som pågår fortfarande, rör några av KF:s dotterbolag som är föremål för skattetvister som rör försäljningar av fastigheter via så kallade ”Hollandsupplägg”.
– KF har liksom de flesta upplyst om dessa tvister i sin årsredovisning men inte gjort någon avsättning för den möjliga kostnaden fram till 2012 då man gjorde en avsättning eftersom det kommit nya rättsfall vilka bedömdes försämra KF:s möjligheter till framgång. Revisorsnämnden har i olika omgångar ställt frågor till oss vika vi besvarat och vi anser att vi gjort helt riktigt i denna fråga, säger Carl Lindgren och tillägger:
– Inte för att det egentligen spelar någon roll men KPMG har inte varit skatterådgivare åt KF och jag var inte revisor i KF på den tid som dessa affärer gjordes. Frågan berör den redovisningsmässigt tekniska aspekten om när en möjlig skuld ska redovisas alternativt upplysas om.
Men Revisornsnämnden engagerar sig bara i de som är auktoriserade revisorer. Så fort man slutar att vara verksam som revisor så läggs ärendet ned. Det som rör Lindgren stryks därför för vidare granskning i den stund han inte längre är auktoriserad revisor.
– Revisorsnämnden må vara långsam från tid till annan men de hinner säkert bli klara med KF innan jag lämnar in min auktorisation i höst. Det hoppas jag i varje fall.
Du har rört dig i näringslivets kärna, när kom du på att nu räcker det?
– Jag har närt den här tanken i kanske tio år. Att det blev nu var för att det blev ett bra tillfälle. Jag avgick som ordförande och jag stod inför ett val: ska jag ta mig an nya uppdrag i firman eller göra något annat.
Även om du säger att det är vanligt att byta karriär mitt i livet – har du stött på andra som i din ålder som läser hydrologi ute på universitetet?
– Nej. Jag är dubbelt så gammal som eleverna och 15 år äldre än lärarna.
Hur känns det?
– I början kändes det konstigt men nu känns det utmärkt. Det är så kul med unga människor; så smarta och vidsynta som de är. Det är ett privilegium att få vara runt dem. Men vad de tänker om mig som går där och harvar, det vet jag inte.
Vad kommer du att sakna mest från revisortiden?
– Att vara revisor är ganska privilegierat. Man får vara med på insidan av bolagen när det händer mycket. Det kommer jag att sakna. Framförallt hur företag anpassar sig till det makroekonomiska läget med teknikutveckling och konsumentförändringar. Det händer ju väldigt mycket. Det är en spännande vi lever i, men också en knepig tid, med tanke på världens ekonomiska situation, globalisering som vi ännu sett i liten skala. Att vara på insidan och se det här – det kommer jag att sakna.
Vad händer med dina uppdrag?
– Jag håller på att transferera dessa till mina medarbetare. Jag diskuterar med varje kund hur de vill ha det.
Har du någon speciell organisation som du siktar mot i din nya karriär?
– Jag för diskussioner med ett antal, men jag vill inte nämna någon. Efter 30 år i näringslivet tror jag att jag utvecklat en viss förmåga att se när saker fungerar bra och när de fungerar mindre bra. Jag borde kunna bidra med lite ekonomisk kunskap till bidragsverksamhet.
Du är delägare i KPMG, vad får du nu när du slutar?
– Ingenting. Inte ens en guldklocka faktiskt. Revisionsbyråerna har ett system som förenklat kallas ”naken in – naken ut”. När man blir delägare köper man in sig i firman till ett relativt lågt pris. När man slutar jobba får man sälja tillbaka sina aktier och då får jag dem till det pris jag köpte dem för, justerat för inflationen. Men jag ska nog klara mig.
Du är väl Sveriges bäst-betalda revisor?
– Nej, det tror jag inte men jag är en av dem som tjänat mest.
Är det dessa pengar som du kommer att leva på nu?
– Ja, jag har haft turen att vara i toppen av min karriär i en bransch vid rätt tid där det betalat sig bra och skattesystemet var gynnsamt. På det sättet har jag haft tur och varit väldigt privilegierad. Jag behöver inte jobba för pengar men då får jag väl betala tillbaka på annat sätt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.