Rasta-grundaren Dan Tervaniemi ångrar att han hoppade på börståget. Dragkampen mellan storägarna om bolagets framtida strategi har tagit mycket kraft de senaste åren. Nu hoppas han på lugn och ro.
"Jag har kämpat för detta i fem år"
Mest läst i kategorin
Efter Rasta Groups flytt till Alternativa aktiemarknaden och med ny ägarmajoritet står grundaren Dan Tervaniemi just nu som vinnaren i striden om makten i bolaget.
Som Realtid.se rapporterade om tidigare i veckan har familjen Tervaniemi mer än 50 procent av aktierna i Rasta men slipper budplikten eftersom aktien inte längre handlas på First North.
Att det skulle handla om en ägarkupp till nackdel för övriga ägare bestrider Dan Tervaniemi som är övertygad om att en tillvaro på en mindre handelsplats är det bästa för bolaget.
– Jag har kämpat för detta i fem år, att vi skulle avnoteras. Jag är en entreprenör som gillar att driva företag och gå med vinst och det här med börsen blev mest kostnader och krångel. Med facit i hand borde vi aldrig ha gjort det.
Hans uttalade strategiska vägval gjorde samtidigt att han hamnade på kollisionskurs med de mäktiga Göteborgsfamiljerna Knutsson och Lundström som istället drivit på för en framtid som noterat bolag på Stockholmsbörsens huvudlista.
Rolf Lundström var med om att köpa tillbaka och återuppbygga Rasta 2004 (verksamheten hade på 1990-talet tagits över av långivarna och därefter drivits av belgiska Carestel) och Lundström/Knutsson blev med tiden en större ägare än familjen Tervaniemi.
Dan Tervaniemis nyckel till framgång blev samarbetet med Carl Henrik Brandel som seglade upp som tredje största ägare med 21,4 procent av aktierna. Det är Brandels aktier som familjen Tervaniemi nu köpt och därefter sitter på egen majoritet.
Till vilken värdering parterna gjorde upp om en affär vill Dan Tervaniemi inte avslöja.
– Men Brandel är inte känd för att vara någon som rear bort nånting, säger han.
Frågan är nu vad som händer i den lågintensiva striden mellan huvudägarna. Familjen Lundström hade vid årsskiftet 29,4 procent men har även de passerat 30 procent, budpliktsgränsen som inte längre gäller, enligt Dan Tervaniemi.
Hans egen förhoppning är att Rasta Group i den något mindre publika positionen på Alternativa ska få mer tid att fokusera på verksamhetens utveckling och att förbättra marginalerna.
– Vi ska fortsätta bygga ett bra bolag och utveckla restaurangsegmentet vidare. Jag hoppas att det ska bli lugn och ro. Jag tror att vi kan komma överens med familjen Lundström. Under tio år har det aldrig varit uppe något ärende i styrelsen där det slutat med skiljaktigheter.
Han är dock märkbart tagen av det tryck som sattes på bolaget när det blev klart att förslaget om en flytt från First North skulle upp på en extrastämma förra året.
Enligt Dan Tervaniemi var det Rolf Lundström och Aktiespararnas Gunnar Ek som gjorde gemensam sak.
– Det brakade loss så det small om det för familjen Lundström ville inte göra det här. Det blev väldigt infekterat och jag känner att jag har haft Gunnar Ek emot mig hela tiden. Han har inte velat lyssna på vad jag har sagt.
Att småägarna skulle hamna i kläm när budplikten inte längre gäller håller han inte med om, de som velat sälja har haft chansen. Och familjen Lundström kan inte klaga på avkastningen så här långt.
– Visst har de haft andra planer för det här bolaget. Men Rolf och jag har lagt in 10 miljoner kronor var i Rasta ganska exakt och vi har fått tillbaka 30 miljoner var och sitter fortfarande med ägandet. Det kan väl inte vara en så jädra dålig affär?
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.