Håkan Isaksson, som varit en av huvudmännen i Panaxiabolagen, berättar sin version av kraschen, om en dysfunktionell styrelse och om hur han känner sig lurad av Panaxia-ledningen.
"Jag har blivit trippel-lurad"
Mest läst i kategorin
Håkan Isaksson som är en av männen bakom flera av bolagen kring Panaxia har i dag avlagt ed i Stockholms tingsrätt.
Edgångssammanträdet rör Håkan Isakssons egna holding-bolag, Håkan Isaksson Holding, som gått i konkurs efter sviterna av Panaxia-konkursen.
– Bolaget går i konkurs eftersom jag inte fått den köpeskilling på 26,4 miljoner kronor som jag skulle ha fått från Panaxia när jag sålde mitt bolag Nordisk bevakningstjänst, säger han.
Håkan Isaksson startade bolaget Nordisk bevakningstjänst år 2004 tillsammans med två kollegor. Han ägde då totalt 50 procent av aktierna i bolaget.
När bolaget startades höll man från början till i en källarlokal. Man riktade in sig på bevakning i förorterna. Bolaget gick bra och år 2007 började grundarna få uppvaktning från flera håll om att sälja bolaget.
Under denna tid träffade delägarna Thomas Gravius som var grundare och vd för värdetransportbolaget Panaxia.
– Vi gick med på att sälja. Eftersom de har 27 stycken lokalkontor så kunde vi haka på vår bevakningsverksamhet på deras kontor. Det lät som musik i mina öron. Jag ville ju bara växa och utveckla bolaget. Jag hade ingen lust att bara casha in pengar, säger Håkan Isaksson till Realtid.se.
När det var dags att göra affären fick Håkan Isaksson och hans kollegor veta att denna istället skulle göras med ett bolag med namnet Pan Alarm.
– Jag ifrågasatte inte det. Jag är bara duktig på att sälja säkerhet men det finansiella är jag extremt ointresserad av.
Nordisk bevakningstjänst säljs till Pan Alarm under hösten 2007 för 30 miljoner kronor. Håkan Isaksson Holding köper i samband med detta 35 miljoner Pan Alarm Aktier. Under våren 2008 köper bolaget ytterligare 35 miljoner Pan Alarm-aktier från Panaxia samt Laccord Ltd. Håkan Isaksson har nu 60 miljoner aktier och 10 miljoner teckningsoptioner. Under hösten 2008 lägger Panaxia ett bud på Pan Alarm.
Håkan Isaksson var, som han säger, naiv och valde att sälja sina Pan Alarm-aktier till Panaxia. Håkan Isaksson Holding överför aktierna och teckningsoptionerna till Panaxias depåkonto.
En av Håkan Isakssons kollegor väljer dock att lämna bolaget. Innan han gör detta får Håkan Isaksson en varning. Kollegan har uppmärksammat att Panaxia snarare drevs som ett handelsbolag än som ett börsbolag där det inte fanns någon ekonomisk kontroll och där endast en inre grupp hade insyn i ekonomin.
– Jag skickade över mina Pan Alarm-aktier men jag fick aldrig betalt. Det kom aldrig några pengar från Panaxia. Sedan kom det massor av efterhandskonstruktioner om att jag istället fick ett hus i Grekland. Det stämmer inte, det är helt galet. Vi åkte ned och tittade på några cementklumpar men det blev aldrig något, säger Håkan Isaksson.
Enligt Håkan Isaksson påstod Panaxia med Thomas Gravius i spetsen att Håkan Isaksson Holding godkänt att ta en fastighet i Grekland med ett värde om 3,6 miljoner kronor som betalning för Nordisk bevakningstjänst.
Han förklarar att han skrev på en fullmakt till en svensk mäklare att hon hade fullmakt att köpa en fastighet i Grekland men Håkan Isaksson fick aldrig någon lagfart.
Trots att inga pengar kom in på Håkan Isakssons konto och skulderna på det egna kontot började växa valde han att inte starta en konflikt med ledningen i Panaxia – till skillnad från hans tidigare kollega, som sedermera lyckades bryta sig loss från Panaxia och fick delar av köpeskillingen.
Av konkursbouppteckningen framgår det att Håkan Isaksson Holding har skulder på drygt 13 miljoner kronor. Den största prioriterade skulden är till Danske Bank. Banken har dock tagit Panaxia-aktier, Spring Planet-aktier samt Strict-aktier som säkerheter. Dessa räknas i dag som värdelösa, enligt konkursbouppteckningen.
Av Håkan Isakssons berättelse framträder en mängd snåriga affärer med kopplingar till Panaxia men och även Strict som var Panaxias finansiella rådgivare när bolaget sattes på börsen. Strict har i sin tur hamnat i blåsväder under 2011 då huvudägarna misstänks för grovt bedrägeri och svindleri.
Håkan Isaksson berättar om när han överraskande fick in 13.580.000 Strict-aktier på sitt konto under 2010. Han hade blivit upplyst om att han skulle få aktier insatta på sitt konto. Han antog att det var Panaxia-aktier som en betalning för sina Pan Alarm-aktier. Plötsligt ringer telefonen och i andra änden är det Aktiespararna som upplyser honom om att han är huvudägare i Strict.
– Glöm det sade jag. De vill inte jag ha med att göra. Då var det Thomas Gravius eller Mats Löfgren (storägare och företrädare i Strict reds anm.) som skickat över aktier till min depå.
Han konfronterar därefter Thomas Gravius om aktierna och får till svar att det är ett lån för att stärka upp hans depå. Kort därefter ringer en advokat upp Håkan Isaksson och ber honom att skicka över aktierna eftersom det inte är han som är ägare av dessa.
– Jag bad honom ta det med banken eftersom jag antog att de inte skulle kunna tänka sig att skicka några aktier eftersom jag är överbelånad.
Håkan Isaksson förklarar att ju längre han stannade inom Panaxia-sfären desto mer bröts han ned av de närmaste cheferna.
Det fanns flera som var missnöjda med hur bolaget sköttes men inget gjordes.
Under året som Håkan Isaksson satt i Panaxias styrelse var det bland annat många som klagade på oordningen innan styrelsemötena.
– Under det året jag satt i styrelsen så var det en enmansshow under mötena. Thomas Gravius gick in och höll hov och berättade hur det såg ut i bolaget. En del styrelseledamöter klagade på att man inte hade fått en ekonomisk rapport i god tid innan. De ville vara pålästa när de kom till mötet. Det är klart att det inte blir bra styrelsemöten, säger Håkan Isaksson.
I styrelsen satt bland andra den tidigare Strict-vd:n Anders Eklund, Åke Ekström finanschef på Sparbanken 1826 samt de brottsmisstänkta Panaxia-cheferna Thomas Gravius och Carolina Damos.
När Nordisk bevakningstjänst helt och hållet var sålt till Panaxia och namnändrat till Panaxia bevakning hade inte Håkan Isaksson längre kontroll över bolaget, uppger han, trots att han själv satt med i Panaxia-styrelsen.
Denna del av Panaxia-verksamheten började gå allt sämre och kunderna blev allt mer upprörda och besvikna, vilket resulterade i att uppdragen sades upp på löpande band. När detta kom fram till Håkan Isaksson bestämde han sig för att köpa tillbaka sitt gamla bolag. Vid det laget hade han även känt av påtryckningarna från Panaxia-toppen Björn Wallin att köpa ut bolaget. Tanken var först att han skulle köpa tillbaka bolaget med den fodran som han hade på Panaxia. Men så blev det inte.
– Det tog ett halvår för mig att upptäcka och erkänna att jag hade blivit lurad. Det är pinsamt att erkänna. Jag tror att jag insåg det när vi köpte tillbaka bolaget och vi bara stod och trampade vatten. Jag åkte runt för att rädda kunder och personal och försöka övertyga dem att stanna kvar, säger Håkan Isaksson.
Håkan Isaksson Holding köper Panaxia bevakning för 3 miljoner kronor våren 2011. Enligt Pan Alarms årsredovisning sålde bolaget i samband med affären även ett kundavtal för 27 miljoner kronor till Panaxia Bevakning. Därefter säljs Panaxia bevakning, som har namnändrats till Nordisk bevakningstjänst, till HSF Securities för 30 miljoner kronor.
För att finansiera utköpet av Nordisk bevakningstjänst får Håkan Isaksson, via en av Panaxia-cheferna, hjälp av Nordisk kapitalförvaltning att upprätta obligationslån och ta kontakt med investerare.
– Jag var en perfekt figur att ställa upp och skylta med för att få folk att investera pengar. Jag hade ett gassellföretag som också hade blivit utnämnt till årets säkerhetsbolag och jag, vd:n, hade blivit nominerad till säkerhetsnålen.
Enligt Håkan Isaksson är det 97 – 98 procent som har tackat ja till att omvandla sin obligation till HSF Securities, vilket betyder att han själv inte kommer att ha någon ägarandel kvar i bolaget.
Under tisdagens edgångssammanträde framgår det att fordran som Håkan Isaksson Holding har på Panaxia om 26,4 miljoner kronor också överlåtits till bolaget HSF Securities. Konkursförvaltaren Magnus Forssell från NBW Advokatbyrå uppger dock att denna överlåtelse ska granskas i konkursförvaltningen.
Om överlåtelsen är korrekt betyder det att fordran på Panaxia, på 26,4 miljoner kronor, tillfaller obligationsägarna.
Nordisk kapitalförvaltning fick sitt tillstånd indraget av Finansinspektionen i maj i år. Bolaget har i dag bytt namn till Fiskaregatan XYZ. Företrädarna för Nordisk Kapitalförvaltning som hjälpte Håkan Isaksson med företagsobligationen lämnade HSF Securities styrelse när andra investerarundan var klar.
– Jag började inse i somras att jag blivit lurad, inte bara en gång utan trippel-lurad. Först blir jag lurad att sälja ett bolag som jag inte får pengar för, sedan blir jag lurad att köpa bolaget igen och sedan står jag ensam kvar med skuld och skam och ska ta smällen mot obligationsägarna.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.