Realtid

"Jag hämtade kuvert med pengar"

Sara Johansson
Uppdaterad: 17 jan. 2012Publicerad: 17 jan. 2012

Mäklaren som står åtalad i en härva med bluff-fakturor berättar hur han drogs in i de misstänkta affärerna under sin tid på Carnegie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Remium-mäklaren, som är i 35-årsåldern, är en av fyra män som åtalats för en rad grova skattebrott och bokföringsbrott. Under huvudförhandlingen som nyligen avslutades berättade han själv om händelserna han åtalats för.

Remium-mäklaren hävdar i förhören att han inte har varit inblandad i bluff-faktureringen eller haft ansvaret för bokföringen i det aktuella bolaget.

Under den aktuella perioden arbetade han bland annat på Carnegie. Hans förklaring är att han bara hade en perifer roll och hjälpte tidigare affärspartners.

Men under förhören medgav han till sist att han förstod att falska fakturor var i omlopp.

De påstådda brotten som åklagaren Björn Rosenlöf menar att Remium-mäklaren varit inblandad i har begåtts i fyra olika svenska bolag.

I ett av bolagen, där han har suttit som vd och senare som suppleant, misstänks 35-åringen för grovt bokföringsbrott åren 2007 och 2008. Han misstänks även på fem punkter för grovt skattebrott i samma bolag samt försvårande av skattekontroll.

Remium-mäklaren uppger i förhören att han var anlitad av bolaget som konsult och att han egentligen inte visste vad det bedrevs för verksamhet i bolaget. Hans roll var att ta emot och skicka mejl, förklarar han under förhandlingarna.

Han vet inte vem som skrev fakturorna eller vem som lämnat fakturorna för bokföring och skatteredovisning.

ANNONS

– Jag kan bara svara på att jag själv inte gjort det, säger mäklaren i förhöret.

Åklagaren ställer frågan om han har tagit emot pengar för de osanna fakturorna.

– Nej, det har jag inte. Jag har hämtat kuvert vid tre tillfällen hos Xxx och vid två av dessa lämnat till Yyy.

Vad var det i kuverten?

– Det var pengar men jag vet inte hur mycket. Jag räknade aldrig efter, det var färdigräknat.

Mannen förklarar att han gjorde detta eftersom han fått instruktioner om att hämta och lämna kuverten.

Det är allt du har gjort, vidarebefodrat mejl och vid tre tillfällen lämnat och hämtat pengar. Thats it?

– Ja.

ANNONS

Vad rörde det sig om belopp?

– Jag räknade aldrig efter men det var mellan 250.000 och 300.000 kronor i varje kuvert. Det kan ju ha varit två fakturor i varje kuvert.

Han förklarar att han han gjorde detta för att hjälpa en kund.

Fick du någon ersättning för det?

– Vid vissa tillfällen fick jag 5 procent av nettobeloppet exklusive moms på det som står på fakturorna.

Pengarna sattes in på mäklarens SE-bankskonto.

Tyckte du att det var det något konstigt med det här att hämta och lämna kontanter i kuvert och få 5 procent i ersättning?

– Det kändes inte som jag gjorde något brottsligt vid den här tidpunkten vilket jag inser nu när jag sitter här i dag.

ANNONS

Han förklarar att detta pågick under tre år och inte frekvent och därför reagerade han inte på att det var något konstigt.

Jag vågar påstå att varje människa som blir ombedd att lämna så stora pengar i kontanter funderar på om det är något underligt – men inte du.

– Nej, jag gjorde inte det. När man dessutom jobbar på en utländsk bank så är det inte helt ovanligt att man hanterar kontanter på det här sättet. Det är vanligare utomlands än i Sverige.

Att man springer med kontanter på det här sättet?

– Ja.

Allt enligt förhöret i tingsrätten.

Enligt kontoutdragen som finns i förundersökningen framkommer det att 92.325 kronor har satts in på mäklarens konto under 2008. Under 2009 gick 352.600 kronor ut från mäklarens konto till en av de åtalade och 111.350 kronor kom in till hans konto.

Dessa 111.350, kan det vara betalning för osanna fakturor?

ANNONS

– Det kan vara det, men det kan också vara det som jag lagt ut för ett förskott.

Åklagaren läser upp från flera mejlkonversationer där de åtalade männen kommer överens om att upprätta fakturor. De diskuterar hur fakturorna ska se ut, vilket datum och vilket belopp fakturorna ska innefatta. De diskuterar även i mejlkonversationerna hur de ska dela upp pengarna. Mäklaren har bland annat använt sig av sin jobb-mejl medan han arbetade på Carnegie i Luxemburg.

Mäklaren hävdar dock att han endast var mellanhand och har vidarebefodrat mejlen mellan två av de andra åtalade männen.

Men åklagaren är skeptisk och undrar varför mäklaren i så fall ska ha en kopia av fakturorna.

– För att spamfiltret gjorde att det ibland försvann och jag ville undvika att lägga tid och jaga än den ene än den andre.

Åklagaren pekar på att mäklaren har haft en aktiv roll i mejlkonversationen. Mäklaren har bestämt vilka datum som ska sättas på fakturorna samt när han ska hämta pengar hos de andra åtalade.

Varför kan de inte ha en direktkontakt med varandra?

– Det undrar jag med. Det hade varit väldigt skönt. Men det har gått via mig.

ANNONS

Tycker du inte själv att det låter väldigt märkligt?

– Nu när vi sitter här så ja. Men då tyckte jag inte det.

Åklagaren läser upp ett antal mejl mellan de åtalade männen för att övertyga rätten om att mäklaren haft en mer aktiv roll än vad han faktiskt påstår.

Jag tycker din förklaring haltar – rejält. Man ser gång på gång vilken aktiv roll du har. Du är ju inte en vidareförmedlare av information. Du styr ju det hela, är det inte så?

– Nej, så är det inte.

Åklagaren menar att det är mäklaren som ger instruktioner i mejlen. Han får inte instruktioner av någon annan. Det handlar inte heller om att han endast vidarebefodrar mejlen som mäklaren själv påstår.

Mäklaren erkänner i slutet av förhöret att han ”under resans gång” insåg att fakturorna var osanna. Men han insåg aldrig att han gjort något brottsligt.

– Jag visste ju inte vad som utfördes eller om det utfördes något arbete för dessa fakturor, säger han.

ANNONS

Åklagaren hänvisar till att mäklaren har ändrat sin historia sedan ett förhör hölls den 31 oktober 2011. Bland annat ska han ha uppgett att han inte fått ersättning för fakturorna.

– Jag var väldigt chockad. Det som sagts i dag är det som stämmer, säger mäklaren.

Mäklaren är arbetsbefriad från Remium i väntan på dom. Domen meddelas av Lunds tingsrätt den 27 januari.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]