Den globala uppvärmningen kan innebära slutet för Norrlands stolthet.
Ishotellet slåss om is och kyla
Mest läst i kategorin
I Jokkasjärvi har vintern varit kylig med upp till 20 minusgrader. Men i tisdags förra veckan slog vädret om och kvicksilvret i termometern kröp upp till tre plusgrader.
– Än så länge håller sig Icehotel bra eftersom vi har hunnit gjuta och färdigställa de första korridorerna, receptionen och baren. Då skyddas isen inifrån hotellet där det är fem minusgrader. Men det är yttersidan som vädret påverkar, säger Camilla Bondarevam som är pressansvarig på Icehotel.
Byggnationen av ishotellet har legat bra till, tills vädret vände. Nu kommer extra arbetsinsatser sättas in för att hotellet ska bli helt klart.
Ser ni några risker för framtiden i och med klimatförändringarna?
– Det är klart att det finns risker. Vi får anpassa oss efter det, men håller den globala uppvärmningen i sig så är det ett faktum att alla verksamheter kommer att påverkas av det. Men vi jobbar nu extra mycket med att att bidra till ett positivt miljöarbete. Vi ser över hela vår verksamhet och gör allt för att minska vår energiförbrukning, säger Camilla Bondareva.
Vad gör ni då?
– Vi kommer bland annat använda bergvärme. Vårt långsiktiga miljömål är att bli koldioxidnegativa. Vi har ingått ett avtal med Gävle Energi där vi bara köper in förnyelsebar direktel som då värmer upp en viss del av vår anläggning och i resten använder vi biovärme. Vi ska även gå in på varje detalj. Vad vi köper för råvaror och hur vi källsorterar och så vidare, säger Camilla Bondareva.
I mitten av november varje år byggs hotellet upp från grunden. Korridorerna gjuts av plåtformar. Snökanonerna hjälper till att fylla formarna. När snön är tjock och hård nog tas formarna bort. Mellan sex och åtta veckor tar det att bygga upp hotellet som sammanlagt har 184 bäddar.
Vintersäsongen startar den första fredagen i december varje år och håller på till april.
– Vi har haft en hel del gäster hittills i år. I dag anlände det första charterflyget från London med 78 gäster. Av någon anledning dras engelsmännen sig hit. 30 procent av alla våra gäster kommer därifrån. Icehotel har blivit något av en ikon i England, säger Camilla Bondareva.
Detta är första gången någonsin som Sverige har haft ett direktflyg från London till Kiruna.
Förra året övernattade 26.000 gäster och 30.000 var besökare på Ishotellet. Nu räknar verksamheten med en ökning med 10 procent.
– Vi vet garanterat att ungefär 2.500 extragäster kommer från England i och med det nya charterflyget, säger Camilla Bondareva.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.