Vissa marknader riskerar att överhettas, enligt rapport.
Investeringsboom i fastigheter
Mest läst i kategorin
Fastighetsmarknaden är hetare än på länge, enligt fastighetsrådgivaren DTZ:s senaste rapport Money Into Property, den 41:a i ordningen. Investeringsnivån är nu densamma som innan finanskrisen och världens totala investerade volym uppgick förra året till rekordhöga 13.600 miljarder dollar (112.200 miljarder kronor).
Summan är en ökning med 19 procent jämfört med 2008 som var ett rekordår innan finanskrisen. Jämfört med föregående år är det en ökning på 5 procent, framgår det av rapporten.
I Sverige ökade volymen med 10 procent jämfört med året innan och uppgick till 1.182 miljarder kronor. Även jämfört med Europa som helhet har Sverige haft en starkare tillväxt i investerad fastighetsvolym.
– Den svenska fastighetsmarknaden har varit lägre belånad och haft en högre grad av
institutionellt ägande jämfört med många andra europeiska marknader. Marknaden har därför varit stabilare och kunnat återhämta sig snabbare, jämfört med övriga Europa, säger Karin Witalis, Head of Research, DTZ i Sverige.
Den ökade investeringsviljan förklaras med att ett allt större antal kapitalstarka investerare söker avkastning i ett lågt ränteläge. Kapitalet som kommit in har lett till att avkastningskraven på både högkvalitativa och sekundära fastigheter sjunkit.
Avkastningskraven för prime-fastigheter är enligt DTZ:s vd i Sverige Agneta Jacobsson idag på samma nivå som innan finanskrisen och i Sverige till och med lägre.
– De låga avkastningskraven kan motiveras mot bakgrund av extremt låga räntor. Men för att inte vågen av kapital som söker fastighetsexponering ska resultera i en överhettning på marknaden är det viktigt att prissättningen inte frånkopplas från fundamenta på hyresmarknaden, säger hon.
Av rapporten framgår att 62 procent av investerarna som intervjuats ser en kommande överhettning som en stor risk. Räntorna stannar inte på dagens låga nivå för alltid och medan prissättningen är rättfärdigad med tanke på nuvarande räntenivå kan stora problem uppstå vid en höjning, enligt DTZ:s sammanställning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.