Investerare måste söka andra alternativ i dagens lågräntemiljö, enligt förvaltaren.
Intresse för utdelningsfonder
Mest läst i kategorin
I en marknadsprognos i maj skrev Goldman Sachs att utdelande aktier kan stå för en stor del av avkastningen, även om långtidsprognosen pekar på en skral tillväxt.
Samtidigt uppger Deutsche Asset & Wealth Managements Stefan Meinhold att investerare på grund av brist på avkastning från exempelvis obligationsmarknaden nu söker sig mer mot aktier och fonder som fokuserar på högutdelande bolag. I bankens egna portfölj har bolagens avkastning på obligationssidan fallit markant medan den fortfarande är relativt stabil på aktiesidan.
– Direktavkastningen har inte förändrats mycket, förutom en liten nedgång till 3,5 procent från 4,3 procent. Därför ser vi ett stort intresse från investerare som vill utforska omårdet mer. Utdelningsaktier brukar vara mindre volatila än andra finansiella instrument på marknaden, säger Meinhold i en intervju med Realtid.se.
Som många andra experter redan talat om i flera månader gör lågräntemiljön att investerare helt enkelt måste söka andra alternativ. Så länge det består får aktiemarknader stöd åtminstone från ett inflödesperspektiv och den väntade återhämtningen bara fortfarande bara kommit halvvägs, enligt Meinhold.
– Många säger att vi haft en ekonomisk uppgång i sex år och att det tar slut snart. Vår respons är att den senaste recessionen varit väldigt tung och att det tar lång tid att återhämta sig från en så låg nivå. Därför tror vi att återhämtningen varar lite längre, men att tillväxten blir lite långsammare, vilket vi redan sett i de flesta större marknaderna.
Risken för volatilitet är uppenbarligen större i aktiemarknaden jämfört med obligationssektorn men där finns även värdestegringsfaktorn. I Deutsche AWM:s strategi ingår att investera främst i bolag som delar ut ungefär hälften av sina intäkter. Resten av kapitalet återinvesteras i verksamheten vilket möjliggör en potentiell värdeökning, menar Meinhold och tillägger att intresset börjar öka bland institutioner också.
Viktigt när urvalet av investeringsobjekt görs är att titta på att avkastningen är hållbar och kontinuerlig. Därför är banken just nu ganska försiktig med energisektorn och dess flaggskeppsfond Deutsche Invest Top Dividend, där de största inflödena gått, är överviktad USA och Europa jämfört med tillväxtmarknader.
– Energisektorn utlovar höga utdelningar men frågan är om detta stöds av intäkterna. Vi tror inte det och är därför massivt underviktade sektorn. Vår generella observation är att utdelningarna inte kommer betalas ut för att intäkterna inte kommer vara tillräckligt höga. Vi vill se riktiga intäkter och kontinuitet så vår omsättning i aktier är relativt låg, eftersom vi är långsiktiga. En annan sak vi vill se är stadigt ökande utdelningar, säger han.
Deutsche AWM minskade i energisektorn redan för över ett år sedan och Meinhold erkänner att beslutet mötte viss kritik i början, på samma sätt som när finanssektorexponeringen drogs ner 2008. Det har att göra med en i grunden konservativ strategi.
Nuförtiden ses finanssektorn som mer positivt men detta begränsas dock till försäkringsbolag. Banker undviks fortfarande.
– Vi gillar försäkringsbolag, det är ganska solida verksamheter. Kanske är vi för försiktiga när det gäller banker men vi vill först se en bekräftelse på att det här rör sig om en stark återhämtning och att riskerna vi ser, som exempelvis omstruktureringar och regulatoriska svårigheter, minskar framgent. Men i försäkringsbranschen ser vi starka utdelningar som stöds av starka intäkter, säger Meinhold.
Dessutom ser förvaltaren möjligheter i konsument- och hushållssektorn, tillsammans med hälsa- och sjukvård, telekom och traditionella försörjningsföretag (så kallade utilities).
Att övervikten ligger i USA och Europa beror enligt Meinhold mest på den fundamentala investeringsstrategin där aktievalet styr fördelningen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.