I tysthet har internet just klarat en av de största attackerna i de globala datakommunikationernas historia. Hackeranfallet uppges ha slagit ut minst tre av nätets 13 så kallade rotservrar.
Internet klarade superattack
Mest läst i kategorin
Tisdagen den 6 februari 2007 hade kunnat bli dagen då den webberoende världen stannade. I stället ser expertisen nu den ett halvt dygn långa attacken som ett bevis på att nätet är just så nästintill osårbart som var den ursprungliga tanken. Vanliga webbanvändare verkar inte ens ha märkt att IT-världens ryggrad svajade till.
Graham Cluley vid London-baserade Sophos säger till AFP att tisdagens händelse ”verkar ha varit den mest allvarliga attacken mot domännamnsservrarna” sedan 2002.
Måndagen den 22 oktober 2002 slogs upp till nio av de 13 rotservrarna ut. Vapnet var detsamma, en så kallad Distributed Denial of Service-attack (DDoS) som översvämmar servrarna med information så att de kollapsar.
Liksom då kan det nu bli i stort sett omöjligt att hitta de ansvariga. Mycket av tisdagens aggressiva datatrafik har spårats till Sydkorea, men det betyder bara att många lättillgängliga ”zombier” finns där – Sydkorea är ett av de bredbandstätaste länderna i världen, och för att genomföra en DDoS måste en stor mängd oskyldigas datorer, så kallade zombier, kapas.
Rotservrarna sköter internets namnsystem DNS, som bland annat hjälper datorer att hitta varandra genom att översätta de bokstäver webbanvändare matar in i adressfältet till de siffror alla webbadresser egentligen består av.
Att säga att det finns 13 rotservrar är egentligen en grov förenkling, men tanken är att internet i värsta fall ska klara sig med att en av dessa DNS-centraler fungerar.
Av de 13 knutpunkterna är en placerad i Sverige.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.