Internationella investerare stod under tredje kvartalet för ungefär var tredje förvärv på den svenska fastighetsmarknaden.
"Internationella investerare har hittat tillbaka till den svenska fastighetsmarknaden"
Mest läst i kategorin
Internationella investerare har återvänt till den svenska fastighetsmarknaden, visar Cushman & Wakefields analys av det senaste kvartalets transaktionssiffror för fastighetsförvärv i Sverige. Internationella investerare, främst amerikanska och brittiska köpare, stod nämligen under tredje kvartalet för cirka 30 procent av den totala förvärvsvolymen. Svenska aktörer stod under perioden för drygt 85 procent av säljarbasen.
Främst har aktivitet skett i storstäder; Stockholm stod för 40 procent av den totala transaktionsvolymen (11 miljarder kronor) under tredje kvartalet. Men även Västra Götaland (4,7 miljarder kronor) och Skåne län (5,3 miljarder kronor) hade båda större andel av totalvolymen i jämförelse med resten av landet
– Det är tydligt att marknaden tappade lite fart efter sommaren, mycket säkert kopplat till att nya avyttringsdiskussioner inte påbörjades under sen vår och under sommaren i samma utsträckning som under ett normalår. Vi ser i nuläget att transaktionsvolymen totalt är något lägre under det tredje kvartalet samtidigt som köplusten definitivt är tillbaka, kommenterar Annika Edström, Head of What’s Next/Research på Cushman & Wakefield.
Mest aktiva på förvärvssidan var i huvudsak svenska och internationella fastighetsfonder och institutioner samtidigt som siffrorna visar på att privatägda fastighetsbolag, börsnoterade bolag och offentlig sektor varit nettosäljare. Affärer som gått i mål har huvudsakligen varit i spannet 200-499 miljoner kronor samt 1-1,999 miljarder kronor. Bostadssegmentet fortsätter att gå starkt och stod för 38 procent av den totala volymen.
Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory på Cushman & Wakefield, ser en möjlighet till potentiellt ökad aktivitet inom bland annat samhällsfastigheter, bostäder, logistik samt lager- och lättindustri.
– Riksbankens prognos om en i det närmaste oförändrad reporänta kommande tre år kombinerad med förbättrade finansieringsmöjligheter och en börs som tangerar rekordnivåer talar för en fortsatt tillgångsinflation. De segment som bedöms utvecklas bäst värdemässigt, och där vi redan sett ökad aktivitet efter sommaren, är de där investerare och finansiärer bedömer driftnetto- och restvärdesrisken som låg. Bland dessa segment kan nämnas samhällsfastigheter, bostäder, logistik samt lager- och lättindustri i och kring Sveriges större städer, kommenterar han i rapporten.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.