Realtid

Inte för sent att köpa verkstad

administrator
administrator
Uppdaterad: 10 mars 2010Publicerad: 10 mars 2010

Det är inte särskilt konstigt att verkstadsaktierna tillhör de stora vinnarna under de gångna tolv månadernas börsrusning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ju företag inom denna grupp som tillhörde de hårdast drabbade när konjunkturen vek och på motsvarande sätt ökar vinsterna rejält när bättre tider är på gång.

Anmäl dig till Anders Haskels börsanalys som kommer ut på onsdagar.

Den stora frågan just nu handlar om ifall kursuppgången gått för snabbt. Om världsekonomin skulle falla in i en ny recession är nog de flesta överens om att verkstadsaktierna är för högt värderade. Men hur kommer aktierna att klara ett scenario där vi får se en stabil men relativt långsam konjunkturåterhämtning? Sannolikt ganska bra. Det finns förmodligen mer att hämta i verkstadsbolagen även i ett läge med en måttlig uppgång i den globala konjunkturen.

Dessutom ligger flera svenska aktier särskilt bra till enligt en färsk sektoranalys från Bank of America/Merrill Lynch. Investmentbanken lyfter fram att bolag med en stor andel av försäljningen i utvecklingsländer har goda utsikter. Bland de aktier som nämns som särskilt intressanta finns ABB, Alfa Laval och Atlas Copco.

Min uppfattning är att samma resonemang kan tillämpas på fler svenska verkstadsbolag. Även bolag som SKF, Sandvik och Trelleborg har successivt ökat såväl andelen produktion som försäljning i länder som kan förväntas få den högsta tillväxten framöver. Bolagen kommer alltså att ha möjlighet att växa även i ett läge där de utvecklade ekonomierna växer långsamt.

All konjunkturkänslig industri har dessutom jobbat hårt med att sänka kostnaderna sedan krisen slog till med full kraft hösten 2008. Det kommer att visa sig genom höga vinstmarginaler framöver. Bolagen kommer inte att behöva komma tillbaka till rekordårens försäljningstal för att visa höga vinster.

Värderingarna är inte låga baserat på vad bolagen kan väntas tjäna i år. För den sextett som jag nämnt ovan handlar det om p/e-tal mellan 14 och 23 baserat på marknadens genomsnittsprognoser för 2010. Billigast är SKF och Trelleborg medan vi i andra änden hittar ABB och Sandvik.

Nu kan det vara farligt att fästa alltför stor vikt vid vinsten under ett enskilt år. Det gäller i synnerhet i ett läge där vi går från ekonomisk kris till förhoppningsvis en situation med en stabil ekonomisk återhämtning. Tittar vi på 2011 räknar marknaden med vinstlyft på ungefär 15 till över 50 procent jämfört med i år.

ANNONS

Intressant i sammanhanget är att de lägst värderade bolagen, SKF och Trelleborg, förväntas tillhöra de bolag som ökar vinsten mest under nästa år. Om prognoserna infrias kommer nyckeltalen således att bli relativt sett mer attraktiva för dessa båda aktier. Men tyvärr är det ju så att en sak som vi kan vara ganska säkra på är att vinstprognoser är behäftade med stor osäkerhet.

Låt mig ändå anta att vinsterna för verkstadsaktier som grupp stiger med 25-30 procent på ett års sikt. Aktiekurserna kanske inte stiger i riktigt samma takt, men det räcker långt med kursuppgångar på 15-20 procent för att aktierna väl ska motivera en plats i portföljen. Mitt förstahandsval i gruppen är SKF. Skälen är dels en låg värdering, dels att bolaget är mycket välskött och finansiellt stabilt.

Tungt bakslag för Transcom

Stenbeckkontrollerade kundtjänstföretaget Transcom har åkt på en rejäl motgång då det visat sig att redovisningen för region Nordamerika och Asien Stillahavsområdet varit felaktig. Felet innebär att kostnader på 2,3 miljoner euro tillkommit i bokslutet för fjärde kvartalet i fjol. Med tanke på att rörelseresultatet för hela Transcom slutade på 3,7 miljoner euro under kvartalet motsvarade felet en betydande del av vinsten. Finanschefen som är skyldig till felet har fått sparken.

Omräknat till svenska kronor blev nu vinsten för 2009 drygt 2,70 i stället för tidigare redovisade 3 kronor per aktie. Med en kurs på drygt 33 kronor handlas B-aktien till 12 gånger vinsten. Det kan kännas som en försiktig värdering för ett bolag med tillväxtambitioner. Samtidigt har det under lång varit svårt för Transcom att få verksamheten att lossna. Branschen är känd för hård konkurrens och kunderna är tuffa prispressare.

En oväntat svag avslutning på förra året har satt press på aktien redan innan redovisningsfelet uppdagades. Nu kom alltså ytterligare ett slag mot förtroendet. Risken är stor att Transcomaktien får en sur utveckling under en tid framöver.

O2 följs av fler bolag

Den långa introduktionstorkan är över i och med att vindkraftbolaget O2 Vind söker sig till Stockholmsbörsen. Första noteringsdag är planerad redan till den 22 mars. Bolaget kan säkert få en del efterföljare under våren förutsatt att inte börsen drabbas av större bakslag.

ANNONS

För O2:s del har det ett värde att vara först ut eftersom det betyder att en hel del uppmärksamhet riktas mot bolaget. Priset bestäms i ett anbudsförfarande. Prisintervallet som satts till 66-85 kronor per aktie är brett, vilket kan tolkas som att det råder stor osäkerhet hos bolaget och dess rådgivare kring vad bolaget egentligen är värt samt vilket pris aktiemarknaden i rådande läge är beredd att sätta på aktien. Ett skäl till osäkerheten är att en viktig del av bolagets värde bygger på att de omfattande utbyggnadsplaner som finns för de kommande åren blir verklighet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]