Insight Energy begär dotterbolaget DTG Sweden i konkurs. Fordringsägare och minoritetsägare har små chanser att få ut sina pengar.
Insight dumpar skulder i konkursat dotterbolag
Mest läst i kategorin
Omstöpningen av Insight Energy går vidare. Denna gång genom att dotterbolaget DTG Sweden begärs i konkurs.
Redan i januari kom beskedet att Insight skriver ner värdet av DTG-innehavet till noll. Sedan tidigare hade DTG sålt ut stora delar av sin aktieportfölj till Insights/DTG:s huvudägare Lupus. För bara ett år sedan värderades DTG till 13,6 miljoner kronor.
Läs Per Agermans artikel från i januari om bakgrunden till Insight Energy och DTG Sweden.
– Det finns fortfarande en möjlighet att innehaven utvecklas väl och att vi får värden från dessa i framtiden. Innehaven finns kvar men de är inte upptagna till något i balansräkningen, förklarade avgående vd Rikard Akhtarzand i januari.
Kvar i DTG fanns bland annat skulder till en dansk samarbetspartner från tiden då DTG drev jaktreseverksamhet under namnet Diana Hunting Tours och var noterat på First North. Fordringarna uppgick i januari till 3,8 miljoner kronor.
Nu får en konkursförvaltare ta över ansvaret för att fördela de eventuella tillgångar som finns i DTG. Bland intressenterna finns också ägare till 7 procent av aktierna som är kvar sedan tiden före Insights köp av DTG.
Insight Energy satsar istället på att bygga upp en fastighetsportfölj. I styrelsen sitter bland annat Johan von Kantzow, Susanne Hellberg och Rikard Akhtarzand. Huvudägaren Lupus kontrolleras av affärsmannen Gunnar Nilsson.
– Vi har gjort det vi har kunnat för att hålla bolaget under armarna. Nu tycker jag att vi har kommit igenom och har en framtid som kan bli bra, sade Gunnar Nilsson till Realtid.se i januari.
Konkursen i DTG Sweden kommer trots att Insight Energy den senaste tiden fyllt på kassan genom att sälja tillgångar. En markrättighet i Ryssland gav exempelvis 5 miljoner kronor. Pengarna läggs på fastighetsverksamheten istället för att betala av gamla skulder.
Insight Energys första fastighetsaffär, köpet av Skandinaviska bostäder, har dock inte gått så bra som styrelsen hoppats. I bokslutet för 2009 skriver bolaget att flera brister upptäckts i Skandinaviska bostäder rörande ”bolagets skuldsättning, fel i fastigheterna samt vakansgrad”. Insights bedömning är dock att säljargarantier täcker de eventuella förluster som kan uppkomma.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.