Realtid

Insidermisstänkta släppta från häktet

Realtid.se
Uppdaterad: 29 juni 2015Publicerad: 29 juni 2015

Ekobrottsmyndigheten utreder flera läckor från före detta Lazard-medarbetaren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Två män, misstänkta för grovt insiderbrott på grund av handel inför Canons bud på Axis och Infineras bud på Transmode, släpptes från häktet på fredagen.

Det handlar om en 32-årig före detta anställd på investmentbanken Lazards Stockholmskontor och hans 57-årige kusin. De båda är huvudmisstänkta i en stor insiderhärva där ytterligare sju personer är inblandade. Dagens Industri var först med att rapportera om misstankarna.

57-åringen anhölls redan den 4 juni och omhäktades en gång innan han försattes på fri fot. Lazardmannen anhölls först den 16 juni och häktades den 18 juli.

Bankiren ska han enligt åklagarna Arne Fors och Pontus Hamilton ha tipsat kusinen om information rörande miljardbuden på Axis från Canon samt Infineras bud på Transnode, två potentiella företagsuppköp där Lazard var rådgivare.

Men utredarna har även hittat en misstänkt transaktion inför Transmodes bokslutsrapport, enligt kammaråklagare Arne Fors på Ekobrottsmyndigheten.

Den före detta Lazardanställde misstänkt ha tipsat kusinen om de kommande buden vid ett tillfälle i januari, varpå 57-åringen flyttade pengar till sin aktiedepå och storköpte aktieposter i Transmode och Axis för 2 miljoner kronor.

Enligt protokoll från Stockholms tingsrätt är tidsspannet för misstankar mot de båda männen januari till april 2015.

57-åringen ska förutom att ha gjort stora egna vinster på buden spridit informationen vidare till ytterligare sju personer, som dock handlade till mindre summor.

ANNONS

Både Lazardmannens försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja och kammaråklagare Arne Fors uppger för Realtid.se att 32-åringen lämnat investmentbanken innan informationen uppdagades.

Hur länge han jobbade på Lazard och vilken roll han hade är oklart. Bankens Sverigechef Gustaf Slettengren har inte gått att nå för vidare information.

Av domstolshandlingarna framgår att 32-åringen överklagade häktningsbeslutet till Svea hovrätt, vilket dock avslogs två dagar senare.

Både försvars- och åklagarsidan verkar säkra på sin sak gällande fallet. Henrik Olsson Lilja säger att hans klient ”med bestämdhet förnekar brott”.

–  Det han har drabbats av är att han råkade arbeta på en investmentbank och samtidigt vara kusin med en person som har handlat. Det är något som åklagarmyndigheten tycker grundar en misstanke och det tycker självklart vi är helt fel. Vi menar att åklagarmyndigheten inte tagit till sig de olika rationella skäl man kan ha till att handla aktier. Då blir det så här olyckligt, säger han.

Åklagaren pekar på tidpunkten för köpen, som skedde i bolag där 57-åringen aldrig tidigare handlat aktier men det anser försvaret inte räcker.

– Det är väldigt vanligt att åklagaren försöker hänvisa till någon form av handelsmönster i den här typen av mål, men då skulle många kunna bli misstänkta bara för att de råkar pricka rätt ibland. Själva kärnan i att spekulera på börsen är just att ta vissa chanser och ha olika rationella skäl till att handla. Det kan vara allt från tekniska analyser, fundamentala analyser till rapportspekulationer. Vi menar att åklagarmyndigheten har helt fel där. Utifrån det vi sett så finns ingen grund att väcka åtal för då skulle åklagaren tro på en fällande dom och utifrån det här materialet kan det inte bli så. När åklagaren fått hela bilden klar för sig tror jag han skriver av hela målet mot min huvudman, säger Lilja.

På EBM menar man att det tvärtom finns flera omständigheter som pekar på sannolikt misstänkt insiderhandel. Själva handelsmönstret och de som handlat sticker ut så pass mycket, säger Arne Fors.

ANNONS

– Det är även timat inför de här tre tillfällena så bara det innebär att de måste ha haft insiderinformation. Själva källan, han som jobbade på Lazard, då är det vår uppgift att bevisa att han lämnat insiderinfo från sig till den här personen som handlat. Men där tycker vi att vi ser ett väldigt starkt samband på olika sätt. När de har kommunicerat och när då släktingen har handlat. Det är så pass starkt samband så att vi bedömer att det inte kan ha gått till på ett annat sätt. Det är helt osannolikt som vi ser det.

Det återstår ytterligare förhör och sedan ska åklagarsidan gå igenom alla beslag och titta på kommunikationen mellan de inblandade. Tillslag gjordes både i de huvudmisstänktas bostäder samt Lazards kontor i Stockholm.

– Sedan har det gjorts husrannsakan hos andra misstänkta också, säger Fors.

Att det rör sig om misstankar om grovt insiderbrott har med affärernas omfatting att göra, bland annat hur mycket det handlats för samt hur mycket vinst som gjordes.

När buden offentliggjordes steg respektive bolags aktiekurser rejält. Axis hade en uppgång på dryga 50 procent medan Transmode steg med 16 procent.

Enligt en Infirmera-filing ska diskussioner mellan bolaget och Transmode om ett uppköp pågått sedan september 2014.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]