Nollränta är inte tillräckligt. Feds penningpolitik borde vara mer expansiv än så, anser Citibanks chefekonom.
"Inför minusränta, förbjud kontanter!"
Mest läst i kategorin
Willem Buiter, chefekonom på Citibank, anser att Fed borde göra mer för att stödja konjunkturen i USA.
Klicka här för att börja prenumerera på Realtid.se:s veckovisa nyhetsbrev Makro.
I ett debattinlägg i Wall Street Journal på fredagen skriver han att en ränta på mellan -3 och -4 procent vore nödvändigt. En negativ ränta på mer än så är inte möjlig i och med att innehav i sedlar och mynt ger nollränta.
I och med kostnader förenat med att hålla kontanter, såsom förvaring, säkerhet och försäkringar, blir räntan svagt negativ på innehav i sedlar.
”Men det är omöjligt för konkurrerande tillgångar, såsom statspapper, att erbjuda räntor långt under noll”, skriver Willem Buiter.
Egentligen skulle USA behöva en minusränta på långt mer än 4 procent för att ombalansera kompositionen av efterfrågan och produktion i önskvärd riktning.
För att lösa detta problem måste antingen kontanter förbjudas, eller vara föremål för beskattning. Ett sätt att beskatta valuta skulle vara att förse kontanter med utgångsdatum.
Willem Buiter medger att dessa metoder är oortodoxa, men samtidigt lätta att genomföra rent administrativt.
En tredje reform som, enligt chefsekonomen, är både innovativ och enkel skulle vara att sluta med fast växelkurs mellan kontanter och bankreserver hos Fed.
Detta skulle kunna kombineras med en valutareform där samtliga existerande dollar en viss dag konverteras till en helt ny valuta. På så sätt skulle det vara möjligt med negativa räntor eftersom räntan skulle baseras på hur många enheter av den nya valutan man får för den gamla.
Andra centralbanker borde även dem eliminera möjligheten att få nollränta på kontanter. Dessvärre är centralbanker konservativa.
”Det faktum att något inte gjorts förut, hindrar inte möjligheten att göra det nu”, skriver Willem Buiter.
Kostanden, i och med att detta inte görs, är bland annat risken för beständig deflation och en onödig konflikt mellan kortsiktig stabilisering och långsiktig hållbarhet.
Dessutom borde konsumtion stimuleras via finanspolitiska åtgärder där finansieringen sker via sedelpressarna, anser Willem Buiter eftersom sådana stimulanser nästan alltid fungerar.
Konsumtionen skulle öka om hushållen är säkra på att dessa inte kommer att behöva betalas tillbaka i framtiden. Genom att låna pengar direkt från Fed behöver inte heller staten betala någon ränta, skriver Citibanks chefekonom.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.