Stockholmsbörsens index har stigit kraftigt sedan den 2 oktober med en uppgång på som mest 5,1 procent under sex börsdagar.
Index står nu inför ett vägval
Mest läst i kategorin
Index står nu inför ett vägval, där vi kan få en rekyl eller ett genombrott av ett viktigt motstånd.
Vi kommer nu allt närmare delårsrapporterna för tredje kvartalet, där Investor som vanligt är tidigt ute med sin rapport redan den 13 oktober. Tungviktarna inom verkstadsindustrin kommer först under nästa vecka med Autoliv och SKF den 20 oktober. Där vi under nästa vecka kommer att få det viktiga beskedet från de tunga företagen. I USA kommer några viktiga rapporter redan under den nu påbörjade veckan.
Få Ingemar Carlssons tekniska analys i inboxen innan börsens öppnande på måndagar.
Ska rapporterna överträffa förväntningarna eller blir det en besvikelse? Svaret får vi naturligtvis vänta på men spänningen stiger och frågan är om marknaden tänker ta ut det positiva i förväg genom att pressa upp aktiekurserna före rapporterna.
Om vi får en uppgång fram till de viktiga rapporterna ökar sannolikheten för att marknaden reagerar med en besvikelse, när flera rapporter ligger på bordet.
I kölvattnet av börsuppgångarna ligger en stark utveckling för Guldpriset som under förra veckan var upp på nya rekordnoteringar strax över 1 060 dollar per ounce. Långsiktigt pekar utvecklingen på en fortsatt uppgång för Guldet, som sedan 2001 har överträffat det breda börsindexet S&P 500 varje år. Jämförelsen gäller en beräkning i dollar men den är ändå intressant, när vi nu får allt fler signaler på att FED med flera aktörer försöker hålla tillbaka Guldpriset.
Även om Guldpriset backar tillbaka under andra halvan av oktober kan vi inrikta oss på en fortsatt uppgång på sikt, där motståndet vid 1 300-1 350 dollar bör kunna testas redan sommaren 2010.
Oljepriset
Brent Blend (70,4 $/fat) noterade 76,0 dollar som högst de 6 augusti för att sedan gå in i en rekylfas. Vi får nu, under andra halvan av oktober, inrikta oss på en uppgång för Brent Blend och en etablering över 70,0 dollar ger oss anledning att sikta högre fram till kommande månadsskifte, där ett test av den tidigare toppen vid 76,0 dollar är troligt. Vi får även vara beredda på att en ny toppnotering för året skapas i samband med kommande månadsskifte.
Följs sedan det genomsnittliga säsongsmönstret kan vi inrikta oss på en nedgång under cirka två månader fram till julhelgerna eller möjligen får vi en lågpunkt i samband med årsskiftet. Detta gör de oljerelaterade aktier extra intressanta under en kortare tid fram till och med vecka 45, vilket ger den 2-6 november.
New Yorkbörsen
S&P 500 (1 071,49) är fortfarande i en stigande trend. Jag har tidigare räknat med att index skulle sätta en toppnotering för året under hösten följt av en lägre topp 30 dagar eller mer efter en topp och detta skulle indikera på ett trendbrott.
Högsta notering så här långt har vi fått in den 23 september vi 1 080 och det fattas ännu ett par veckor för att få en lägre topp och under tiden kan index hinna med att skapa ännu en högre topp, vilket flyttar fram ett trendbrott ytterligare en tid.
Det intressanta är att vi i tre fall av fyra har fått en topp under hösten i den rytm som index följt under en längre tid. Men nu kommer tanken smygande, som skulle kunna ge det alternativ som har låg sannolikhet och bara inträffar en gång på fyra. Vi får troligen facit under oktober och får då se hur det blev denna gång.
Om index passerar 1.080 finns nästa viktiga motstånd vid 1.110 och ytterligare nästa vid 1.140-1.145 om det hela skulle ta en starkare utveckling än förväntat. Så länge trenden är stigande kan vi inte blunda för möjligheten för nya toppnoteringar.
Stockholmsbörsen
OMXS 30-index (899,70) var upp till 903,5 som högst i fredags efter att ha bottnat fredagen den 2 oktober vid 860,0. Det innebär att index steg 44 punkter på drygt en vecka. Index är inte helt igenom motståndet vid 900 i och med att vi fick en stängningskurs på 900. Jag vill se en stängningskurs över 900-nivån för att kunna räkna med en fortsättning uppåt och om vi får detta är det de gamla topparna i intervallet 925-929 som utgör nästa motstånd.
Varningssignalerna som skapats under de senaste två månaderna finns kvar och det gäller fortfarande men de har ännu inte lett till ett trendbrott.
Så länge trenden är stigande får vi ta med i beräkning att vi kan få en ny toppnotering för året, där 951 och 982 är alternativ på uppsidan. Men för att dessa ska bli aktuella måste vi dels få en stängning över 900 och sedan ett genombrott av 929-nivån, vilket kan bli lite väl tuffa förutsättningar.
Enskilda aktier
Bland de oljerelaterade aktier har vi flera som ser intressanta ut under de kommande veckorna fram till den 2-6 november. Dessa aktier har redan avverkat sina rekyler och är därför i läge att ge en ny uppgång.
Alliance Oil (97,75) har brutit uppåt efter att ha avverkat en rekylfas från 113 kronor ned till 73,25 kronor som lägst. Nedgången blev 39,75 kronor som mest eller om vi så vill 35,2 procent.
Nu har aktien hunnit skapa en högre botten och därmed utvecklat en stigande trend plus att en ny köpsignal föll på plats när 90-nivån bröts nyligen.
Det viktiga stödet vid 80,00 kronor höll, vilket får ses som den första positiva signalen.
I och med den starka utvecklingen de senaste dagarna siktar vi på fortsatt uppgång, där 104 kronor utgör motstånd följt av 114 kronor.
Black Pearl Resources (13,40) har under september månad utlöst en ny köpsignal i den positiva trend aktien befunnit sig under lång tid. Aktie har indikerat för en uppgång till 15,00 kronor i första hand. Om denna nivå bryts finns det förutsättningar för en fortsättning till nästa motstånd vid 18,00 kronor.
Under 2008 utgjorde 17,50 kronor toppkurs den 20 maj innan en större nedgång inleddes. Det är denna nivå i kombination med det alltid gällande motståndet vid 18,00 kronor som i bästa fall kan nås i samband med kommande månadsskifte.
Lundin Petroleum (58,20) har ännu inte givit lika positiva signaler som de övriga två aktierna, enligt ovan, men det finns utrymme för en uppgång ändå.
Lägsta noteringen den 24 september vid 53,00 kronor gav en indikation på en möjlig uppgång efter att aktien tidigare tappat 25,1 procent under de föregående fyra månadernas nedgång.
Närmast är det motståndet vid 60,00 kronor som ska testas och när den nivån bryts utlöses en köpsignal som indikerar på en fortsättning upp till nästa motstånd vid 68,00 kronor.
I intervallet 68,00-72,00 kronor finns ett mycket starkt motstånd som jag inte räknar med ska brytas i första taget.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.