Realtid

Index mot högre nivåer

administrator
administrator
Uppdaterad: 13 sep. 2010Publicerad: 13 sep. 2010

Först en rekyl sedan får vi sannolikt se index på höga nivåer igen under senare delen av september månad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stockholmsbörsen har nu stigit drygt 10 procent under de senaste 16 dagar om vi räknar från vändningen den 25 augusti. Uppgången har tagit index upp mot de tidigare topparna i år och det gör att marknaden naturligt börjat tveka när gamla toppar ska tests.

Det finns nu utrymme för en tillfällig rekyl under senare delen av denna vecka och sedan får vi sannolikt se index på höga nivåer igen under senare delen av september månad.

New Yorkbörsen

S&P 500 ( 1 110) var ned till 1 140 den 31 augusti för att sedan stiga cirka 7 procent för att testa motståndet vid 1 111-1 131 nyligen. Index kan nå 1 131 som är toppen från den 21 juni i år men det är osäkert om index nu orkar bryta uppåt och skapa ännu högre nivåer.

Jag räknar med att 1 131-nivån bryts men det kan dröja innan vi får en sådan fortsättning bekräftad. När bitarna är på plats är det årets toppnotering vid 1 220 som ligger som kommande motstånd.

Många index i världen har under året fallit relativt mycket och skapat den rekyl som såg rimlig ut tidigare i år. Men S&P 500 har klarat sig relativt bra och där vårt eget OMXS 30 index till och med kunna hålla sig på ett positivt resultat, så här långt i år.

Stockholmsbörsen

OMXS 30 index (1 067,68) steg under de senaste 16 dagar 90 punkter från 982,52 den 25 augusti till 1 072,34 den 10 september. Detta tyder på att index i stort sett har avverkat en första fas i en uppgång mot högre nivåer. I och med att intervallet 1 070-1 085 utgör ett både starkt och viktigt motstånd finns det anledning att räkna med att detta håller för ännu ett test och ger en rekyl senare i denna vecka.

ANNONS

Index kan tappa allt från bara 35 punkter till upp mot drygt 60 punkter i en rekyl och innan det är dags för en ny uppgång till det relaterade motståndet.

Jag vill se en stängningskurs över 1 085 innan jag räknar med att index ska kunna fortsätta uppåt mot högre nivåer. Detta utifrån att index rört sig i sidled i ett brett intervall sedan oktober 2009.

Förr eller senare får vi ett utbrott uppåt men då vill jag se att det bekräftas först för att inte behöva åka med ned i ännu en rekyl.

Enskilda aktier

Nokia (72,00) hör till de aktier som fallit mycket under året av olika anledningar. Aktien har under sommaren byggt en bottenformation som lovar en hel del och framförallt skapar en optimism kring aktien.

Lägsta noteringen 62,45 kronor kom in den 12 juli och den högre botten vid 62,60 kronor fick vi sedan den 31 augusti. I och med den högre botten och de tekniska indikatorerna som var nere på låga nivåer finns det anledning att sikta högre på sikt.

Aktien var i fredags upp till 76,35 kronor som högst och vi väntar på en fortsatt uppgång till 78,00 kronor framöver. På sikt handlar det om ännu högre nivåer, där 90,00 kronor och högre nivåer står på listan av möjliga nivåer för den långsiktige. Kortsiktigt är en tillfällig rekyl logisk med tanke på den stora uppgång vi sett på mindre än två veckor.

Fakta

ANNONS

Nokia noterade 131 kronor som högst den 20 april i år för att sedan notera 62,45 kronor som lägst den 12 juli. Nedgången tog 83 dagar i anspråk.

Det betyder att aktien fallit med 52,3 procent, som mest. Trenden är stigande via den högre botten den 31 augusti.

Boliden (95,35) har den senaste tiden stigit kraftigt efter vändningen vid 79,50 kronor den 25 augusti. Uppgången nådde 97,25 kronor som högst den 9 september och vi får från den nivån inrikta oss på en tillfällig rekyl innan uppgången fortsätter till i första hand 100-101 kronor och testar toppen från den 21 juni vid 100,30 kronor.

Intensiteten i uppgången bör avta framöver men en fortsättning uppåt är trolig, där jag vill se en stängningskurs över 104 kronor innan det finns anledning att sikta högre.

Fabege (56,05) fortsätter sin uppgång efter den senaste köpsignalen i början av augusti. Aktien har nu noterat 56,35 kronor som högst den 6 september. I fredags testades denna topp med en högsta notering på 56,30 kronor.

Kortsiktigt finns det utrymme för en rekyl men då trenden är stigande väntar vi in ett test av motståndet vid 60,00 kronor senare under september månad.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]