Arbetslösheten i Sverige sjunker bara något, spår IMF som därmed en betydligt mörkare prognos än vad finansminister Anders Borg gör.
IMF: Svensk tillväxt bromsar in 2011
Mest läst i kategorin
Svensk BNP-tillväxt bromsar in 2011, enligt en prognos från Internationella valutafonden (IMF).
Stockholm. Svensk BNP-tillväxt bromsar in 2011, från årets cirka 3 procent ned till 1,9 procent, enligt en färsk prognos från Internationella valutafonden (IMF). Arbetslösheten sjunker bara marginellt från 9,3 till 8,8 procent.
Den svenska ekonomins återhämtning efter BNP-raset på 5,1 procent i fjol är på väg in i en osäker fas. Skuldkrisen i eurozonen är huvudorsaken, enligt IMF.
Bilden av konjunkturen framöver bland IMF:s ekonomer är betydligt dystrare än den som finansminister Anders Borg gav i sin prognosjustering i Almedalen tidigare i juli.
Enligt Borgs prognos ska svensk tillväxt öka från 3,3 procent i år till 3,8 procent 2011, medan arbetslösheten till 2012 ska falla ned till 7,5 procent.
Kronförsvagningen, ett avgörande element för att hejda BNP-nedgången 2008-2009, är nu utbytt i en trend med starkare krona samtidigt som åtstramningar i de krisdrabbade euroländerna håller tillbaka efterfrågan på svensk export, resonerar IMF.
IMF hyllar samtidigt initiativet att införa ett bolånetak på 85 procent av bostadens marknadsvärde. IMF påminner även om att den svenska fastighetsmarknaden ser övervärderad ut.
Riksbankens räntehöjning i juni, med 0,25 procentenheter till 0,50 procent, får godkänt av IMF. Men framöver gäller det att gå gradvis och försiktigt fram, enligt fondens ekonomer. Annars riskerar konjunkturen att tryckas ned av en för snabb kronförstärkning och ett onödigt stort produktionsgap, det vill säga för mycket ledig kapacitet i ekonomin.
Sveriges budgetunderskott stiger enligt IMF:s beräkningar till 2,2 procent av BNP i år för att minska till 1,5 procent av BNP 2011.
Under krisåret 2009 låg budgetunderskottet på 0,9 procent av BNP.
Sveriges statsskuld, som steg från 38 procent av BNP 2008 till 42 procent av BNP 2009, kommer att ligga kvar på ungefär samma nivå (42-43 procent av BNP) under åren 2010-2011.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.