Internationella valutafonden (IMF) och de nordiska ländernas stöd till Island har gett effekt, enligt Poul Thomsen, chef för IMF:s delegation på Island. Den isländska kronan har stabiliserats och valutamarknaden i Reykjavik har väckts till liv.
IMF: Läget på Island stabilare
Mest läst i kategorin
Det stabilare läget i det finansiellt omskakade ö-riket öppnar enligt Thomsen för en gradvis sänkning av styrräntan och en uppmjukning av regleringen av Islands kapitalmarknad.
Thomsen sade på en pressträff på torsdagen att han var övertygad om att stödpaketet till Island var tillräckligt och att det nu var dags att se fram emot ljusare tider för islänningarna.
– Detta är helt klart en väldigt, väldigt allvarlig kris. Men effekten på Island kommer att bli väldigt begränsade då krisen kom i form av en kraftig frontalkollision.
Den isländska ekonomin – oproportionerligt uppbyggd av banker – rasade samman i oktober från trycket av enorma utlandsskulder som regeringen dragit på sig då de tog över landets tre största affärsbanker, Glitnir, Landsbanki och Kaupthing.
Landets bruttonationalprodukt (BNP), som uppgick till 1 293 miljarder isländska kronor i fjol, väntas krympa drastiskt nästa år medan arbetslösheten väntas skjuta i höjden.
Islands premiärminister Geir Haarde sade i slutet av oktober, då krisen härjade som värst, att den finansiella kollapsen skulle kosta 85 procent av BNP. Med utgångspunkt från 2007 års isländska BNP skulle det innebära en nota på nästan åtta miljarder euro.
Enligt IMF:s beräkningar stannar dock notan troligen på 1,6-2,4 miljarder euro eller 20-30 procent av Islands BNP.
IMF, den svenska regeringen, och ett antal andra länder har i ett stödpaket tillsammans beviljat Island lån på 10 miljarder dollar.
På torsdagen anslöt sig Ryssland till skaran med ett halvt löfte om ett lån på 500 miljoner dollar från Rysslands biträdande finansminister Dmitrij Pankin.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.