Realtid

Hur ofta ligger du med nån på jobbet?

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 26 jan. 2007Publicerad: 26 jan. 2007

Intresserad av prassel på jobbet? Ungefär vart sjunde år brukar man få till det med en kollega. Det har en bloggande fransk doktor i psykologi räknat ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De flesta har väl någon gång sett en rosig kollega stiga ut genom en kontorsdörr med felknäppt skjorta och känner minst ett äkta par, som har träffats i jobbet.

– ”Vem som ligger med vem” är ett av de allra vanligaste samtalsämnena på arbetsplatser, åtminstone i Frankrike. Det säger Loïck Roche, doktor i filosofi och psykologi och dessutom vice direktör för handelshögskolan Ecole de Management i Grenoble.

Men han hänvisar också till undersökningar, som visar att älskog mellan arbetskamrater faktiskt är ännu vanligare i det kalla norra Europa än i det hetare Medelhavsområdet.

Loïck Roche har ingående intresserat sig för ämnet ”sex inom arbetslivet” och har kommit fram till att genomsnittet hamnar i säng med någon på jobbet vart sjunde år. I själva verket har han utarbetat en komplicerad matematisk formel och presenterar en rad tabeller, där man kan se hur det står till med intimiteterna på ens egen arbetsplats. Det hela beskrivs i boken: ”Cupidon au travail”, Cupidon på arbetet* (Cupidon är ett annat namn på Amor.)

Studien bygger på undersökningar och statistik och doktorns egna iakttagelser. Men som det brukar vara, när det handlar om siffror, finns det en rad undantag.

Så har det nu gått sju år utan att du har fått in handen under kollegans gylf är det inte säkert att det blir något i år heller. Och har det inte hänt något mellan skrivborden eller ute på lagret under 27 år, är sannolikheten för att det gör det i framtiden ytterst liten.

– Dessutom är det skillnad på arbetsplats och arbetsplats, säger Loïck Roche.

Den idealiska storleken för mer intima relationer är 200 till 1500 anställda. På för små ställen är urvalet för litet och på för stora är det svårt att odla några närmare kontakter.

ANNONS

Och på en reklambyrå är stämningen något hetare än på ett skattekontor.

– Kreativa personer har i allmänhet fler sexuella relationer, säger doktorn.

Han anser att det inte alls är särskilt förvånansvärt att Amors pilar flyger kors och tvärs på många arbetsplatser. Det är ju i jobbet, som majoriteten av oss, träffar flest människor under dagarna. Det är också där som många visar upp sin snyggaste och mest välkammade sida. Teknikutvecklingen med e-post och SMS banar också vägen för tätare kollegiala relationer.

Men även om doktorns formel kan tas med en hel del humor (om man nu inte är åt det svartsjuka hållet), innehåller boken också seriösa tankar.

Makt innebär stora fördelar, när det gäller att lyckas vid raggning.

– Ju högre placerad man är, ju mer förför man neråt, skriver Loïck Roche.

Men prassel med chefen leder ofta till trassel. Som exempel nämner han stereotypen ”manlig direktör och kvinnlig sekreterare”. Så länge relationen varar är det okey. Men när den avbryts upplevs ofta sekreteraren som ett hot, eftersom hon sitter på intima kunskaper om chefen.

Så även om möjligheten att klättra i karriären via sängvägen existerar är metoden ytterst riskfylld. Resultatet kan istället bli att man kanar utför.

ANNONS

Loïck Roche ser också med oro över en utveckling där arbetsliv och yrkesliv alltmer går i varandra och varnar för ”moderna” styrformer med ”lära-känna-varandra-seminarium och frekventa firmafester.

– Chefens dröm är att alla i laget ska tycka om varandra. Ett trevligt klimat kan visserligen leda till bra resultat. Men i längden kan nära kontakter mellan kollegor vara förödande, både för företaget och för den enskilde. En grundläggande regel borde vara att vi accepterar att arbeta med andra för vad de gör och inte för vad de är. Och har man ihop det med en kollega är det bäst att träffas utanför jobbet. Inte i hissen eller bakom skrivbordet.

Anna Trenning-Himmelsbach

frilansjournalist, Frankrike

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]