Realtid

Hundra år av återhämtning

administrator
administrator
Uppdaterad: 23 jan. 2008Publicerad: 23 jan. 2008

Vad sägs om 50.000 kronor i månaden i fem år? Utan att behöva lyfta ett finger.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Helena Höij är 42 år och bor i Bromma. Hon behöver inte jobba förrän 1 november 2011 – det vill säga om knappt fyra år. Fram till dess kommer hon att få 50.674 kronor i månaden. Om hon inte väljer att arbeta förstås. Det kan ju vara trevligt. Att kunna välja om man vill arbeta eller inte.

Helena Frisk är också 42 år. Hon behöver inte jobba förrän den andra september 2012. Då har Justus och Justina namnsdag. Det betyder rättvisa. Och att Helena kommer att ha kunnat inkassera 40.968 kronor i månaden, eller 1,9 miljoner kronor, från skattebetalarna. Om hon vill.

Jonas Sjöstedt fyllde 43 år på juldagen. Han bor i Umeå, och behöver heller inte jobba förrän den 2 september 2012. Då är han 47 år, och har andra halvan av livet framför sig. Kanske skönt att vara utvilad till dess. Kanske ha studerat litet så att man hänger med ungdomarna i kunskapsracet. Kanske rest litet och sett världen, så att man har något att berätta om på det kommande femtioårsfirandet.

Det finns 1.848 Eva Johansson i Sverige. Några är undersköterskor, barnskötare och kontorister. En av dem bor i Eskilstuna. Hon är 60 år och har försörjningen tryggad fram till 2012, då hon fyller 65. Hon har tagit emot 1.767.272 kronor under de senaste fem åren, eller omkring 30.000 kronor i månaden. Merparten av tiden varvar hon mellan att vara mormor och stalldräng.

Låter namnen bekanta? Har de varit suttit i soffan hos Bengt och Malou på TV4 och skrapat fram trissvinster?

Nej. De är före detta riksdagsledamöter. De omfattas av riksdagens inkomstgaranti, vars syfte är att ge riksdagsledamöterna ”en ekonomisk trygghet under en övergångsperiod” när de slutat i riksdagen.

Som Eva Johansson sa till tidningen Folket inför sextioårsdagen: ”Politik handlar om hela livet och orättvisor finns överallt. Men nu känns det bra att kunna ägna mer tid åt mina barnbarn.” Enligt artikeln tycker hon om att resa och lägger också mycket tid på att färdigställa hennes och sambons hus.

Tuve Skånberg hann precis fylla 50 år innan han lämnade riksdagen. Därför behöver han inte jobba förrän sista mars 2021. Det är nio dagar före hans 65-årsdag.

ANNONS

Skånberg har inte varit sysslolös sedan han lämnade riksdagen i fjol. Han har varit gästprofessor vid S:t Petersburg evangeliska akademi i Ryssland och bott i Kalifornien där han varit gästprofessor i kyrkohistoria vid Fuller Theological Seminary.

Men det är inte dessa lärosäten utan de svenska skattebetalarna som stått för försörjningen.

Sedan han började ta emot bidrag i november 2006 har Skånberg inkasserat 509.345 kronor från skattebetalarna. Utan att lyfta ett finger – förutom att fylla i den årliga blanketten – kan han se fram emot ytterligare 6.299.200 kronor. Numera har Skånberg återvänt i Sverige och titulerar sig ”teologie doktor”, men försörjningen är densamma.

Den så kallade inkomstgarantin är omdiskuterad, och har behandlats flera gånger i riksdagen under 2000-talet. Varje gång har riksdagen understrukit att inkomstgarantin inte är tänkt för varaktig försörjning. Att riksdagsledamöter äldre än 50 år inte ska behöva arbeta efter tiden i riksdagen motiveras med att ”pensioneringen kanske bara ligger några år framåt i tiden eller den f.d. ledamoten har en vacklande hälsa.”

Som tv-programmet ”Insider” visade i december har dock flera före detta riksdagsledamöter fastnat i det bidragsberoende det innebär att leva på inkomstgarantin. Ett exempel är vänsterpartisten Inga Lantz, som arbetar som ”djurkommunikatör” och ” ”frilansfotojournalist”. På hennes hemsida www.freelantz.nu kan man läsa att hon vandrat med nomader i Indien, ridit i Gobiöknen i Mongoliet och åkt buss till ”världens ände på Argentinas Pampas”.

”Jag är en oerhört priviligierad kvinna, jag är tacksam för detta. Jag har kunnat måla, skriva, och har kunnat leva ett gott liv” som Lantz konstaterade till Insider. ”Man är dum om man går ut och jobbar”, menade moderaten Maud Ekendahl.

Som riksdagsledamot har Tuve Skånberg skrivit under flera motioner där han kritiserat bidragsberoendet. Om det påverkar i fall han kommer att leva på skattebetalarna under de kommande femton åren återstår att se.

Just nu finns det ett ledigt jobb inom Svenska Missionskyrkan, där Skånberg arbetade som pastor innan han blev riksdagsledamot. De söker en så kallad kyrkosekreterare, det vill säga en nära medarbetare till missionskyrkans ledare Göran Zettergren. Bland arbetsuppgifterna finns att vara föredragande i missionskyrkans teologiska kommitté, och att ha huvudansvaret för de ekumeniska relationerna till andra kyrkor.

ANNONS

Ansökningstiden går ut den 31 januari. Kanske Tuve Skånberg sitter och skriver på sin ansökan just nu?

Riksdagsledamöterna som inte behöver jobba på tio år eller mer

1. Tuve Skånberg, inkomstgaranti till och med 31 mars 2021

2. Johnny Gylling, 28 februari 2021

3. Lars Ångström, 28 februari 2021

4. Lennart Gustafsson, 30 november 2019

5. Pär Axel Sahlberg, 30 april 2019

6. Sven-Erik Sjöstrand, 28 februari 2019

ANNONS

7. Thomas Högström, 31 januari 2019

8. Mikael Odenberg, 30 november 2018

9. Ann-Marie Fagerström, 30 september 2018

10. Owe Hellberg, 31 juli 2018

11. Lars Bäckström, 28 februari 2018

12. Ulla Wester, 31 januari 2018

Totalt har drygt 100 ledamöter inkomstgaranti.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]