Barclayschefen Bob Diamond spelar roulette med jobbet som insats. "Det är mycket viktigt att det här tas hela vägen till toppen av organisationen", säger David Cameron.
Hotad från alla sidor
Mest läst i kategorin
Bob Diamond, verkställande direktör för Barclays, har den här veckan varit hårt ansatt av press. Röster både inom och utanför firman har krävt hans avgång.
Nyheten kommer efter att mailkonversationer från åren 2006 till 2009 offentliggjordes tidigare i veckan som tydligt visade hur den brittiska storbanken Barclays i hemlighet manipulerat Libor-räntan.
Storbritanniens premiärminister sade under ett EU-toppmöte att han anser att Barclayschefen behöver betala för de brott som banken begått, skriver The Daily Mail.
– Människor måste ansvara för sina handlingar och visa hur de ska stå till svars för dessa, sa David Cameron under mötet i Bryssel.
Den brittiske oppositionsledaren Ed Miliband håller för en gångs skull med sin politiske motståndare:
– När vanliga människor bryter mot lagen åtalas och straffas de, säger han till The Daily Mail.
Källor inom banken meddelar att man varit förbluffad över de politiska utspelen. Aktiekursens fall de senaste dagarna menar man till största del beror på att Diamond kan tvingas avgå vilket skulle skada banken, menar samma källa.
Diamond bemöter kraven på hans avgång:
– När företagsledningen upptäckte tjänstefelet vidtog man omedelbart åtgärder. Det rapporterades samtidigt till myndigheterna, skriver han i ett öppet brev till en brittisk parlamentsledamot.
Han meddelar samtidigt att han inte kommer att säga upp sig men ber om ursäkt för att ”vissa agerade på ett vis som inte är förenligt med vår kultur och värderingar”.
Barclays styrelse är positivt inställd till Diamonds fortsatta vistelse på banken men överväger troligen olika åtgärder, skriver The Daily Mail. Det är möjligt att flera chefsbonusar kan komma att återbetalas under de kommande dagarna.
Diamond och bland andra Rich Ricci, head of investment banking på Barclays, har redan lovat att avsäga sig årets bonus, skriver brittiska morgontidningen The Daily Telegraph.
Diamond har dock anledning att ta utvecklingen med ro. Han beräknas i värsta fall kunna lämna banken med ett avgångsvederlag på mer än 30 miljoner dollar, skriver den brittiska tidningen. Han skulle nämligen vara berättigad tolv månaders betald lön, pension och andra förmåner.
Dessutom äger han mer än 13 miljoner Barclays-aktier. På torsdagen var dessa värda omkring 32 miljoner dollar.
Förutom Barclays utreds drygt 20 andra banker av myndigheterna för misstankar om inblandning i manipulationen av referensräntan.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.