Generaladvokatens förslag kom oväntat och visar sig vara "luddigt" och "mjukt". Nu efterfrågar Bird & Bird:s skatteexpert Staffan Andersson tydligare regler från EU-domstolen.
"Hoppas EU-domstolen sätter ned foten mer tydligt"
Mest läst i kategorin
I dag kom EU-domstolens generaladvokat, spanjoren Pedro Cruz Villalón, med ett förslag till beslut gällande frågan om Sverige tillämpar förbjuden dubbelbestraffning i skatteärenden, där staten både kan ge administrativa sanktioner men även åtala för skattebrott. Av allt att döma tyder generaladvokatens ställningstagande på att den svenska modellen kommer att godkännas.
– Det är ett lite oväntat uttalande men när man läser det så är det väldigt mycket uppmjukningar och möjligheter för framtiden, säger Staffan Andersson till Realtid.se.
Något som han tycker är intressant är att generaladvokaten inledningsvis säger att EU-domstolen saknar behörighet att besvara den fråga som Haparanda tingsrätt har ställt, gällande dubbel bestraffning. Detta är något som svenska staten även tidigare har hävdat.
Staffan Andersson hänvisar även till Pedro Cruz Villalóns resonemang om att den grundläggande principen säger att det således inte är tillåtet att inleda ett andra förfarande varesig administrativt eller straffmässigt när den första sanktionen har vunnit laga kraft.
– Men det gäller egentligen inte eftersom flera av unionens stater inte har godkänt bestämmelserna och då tycker man att man ska göra en nyanserad tolkning istället och i det avseendet säger man att Europakonventionen ska tjäna som en inspirationskälla för de olika länderna när man tar hänsyn till det hela.
Med utgångspunkt från detta resonemang kommer generaladvokaten fram till att det för närvarande inte finns något i stadgarformuleringarna som antyder att avsikten i bestämmelserna ska ha varit att förbjuda påförandet av administrativa och straffrättsliga sanktioner för samma handlande, alltså i form av skattetillägg och skattebrottsåtal för samma sak.
– För närvarande, säger han. Det är mycket nedtonat och väldigt mycket om och men. Sedan säger han också, vilket är viktigt, att om man har påfört skattetillägg så är det väldigt viktigt att veta att domstolen som hanterar brottsmålet tar hänsyn till skattetillägget, alltså ger rabatt.
Haparanda tingsrätt ska alltså ta detta i beaktande när man bestämmer eventuell påföljd för skattebrott i det aktuella målet som gäller ett åtal mot en löjromsfiskare.
Vad innebär förslaget för domstolens slutliga beslut?
– Efter det här kommer Haparanda tingsrätt hävda att de har rätt att döma den här killen för skattebrott men det blir helt klart enligt nuvarande regler. Detta var generaladvokatens förslag, sedan ska EU-domstolen fatta ett eget beslut men det är ganska ovanligt att domstolen avviker från generaladvokatens yttrande.
Så vi kan förvänta oss att EU-domstolen går på denna linje?
– Ja, det kan man göra. Men med tanke på hans mjuka skrivningar med om och men så kan man hoppas på att EU-domstolen sätter ned foten lite mer tydligt och talar om vad som gäller. Det här är lite luddigt.
Staffan Andersson tror att det ”luddiga” förslaget kommer att leda till påtryckningar på EU att se över dessa regler och göra dem tydligare.
– Nu har svenska domstolar lite mer handfast handledning hur man ska agera. I de målen som har vilandeförklarats och ska tas upp kommer man säga att man är oförhindrad att göra något. Men jag skulle tro att domstolarna väntar på den slutgiltiga domen. Man kommer inte bara förlita sig på generaladvokaten, det vore fel.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.