EU satsar på att få Lissabonfördraget på plats före årets slut.
Hopp om Lissabonfördraget innan 2010
Mest läst i kategorin
Det sade Fredrik Reinfeldt efter ett möte om hur EU ska gå vidare med regelverket. Men sammankomsten kantades kantades av förhinder.
En av huvudpersonerna, Tjeckiens premiärminister Jan Fischer, kom nämligen inte i väg från Prag till Bryssel och mötet som statsminister och EU-ordförande Fredrik Reinfeldt kallat in för att lotsa EU:s nya fördrag i hamn.
På grund av tekniska problem med flyget som skulle ta Fischer till Bryssel fick planerna för mötet ändras. Lösningen blev att ha med den tjeckiske premiärministern på videolänk från Prag.
Visserligen sade irländarna ja till fördraget i helgen, men fortfarande återstår underskrifter av de polska och tjeckiska presidenterna för att det nya regelverket ska kunna träda i kraft.
I Tjeckiens fall är det inte enbart den EU-kritiske presidenten Vaclav Klaus som bromsar. En grupp senatorer har också begärt att landets författningsdomstol ska granska om EU:s nya regelverk är förenligt med tjeckisk grundlag.
På en presskonferens efter mötet med EU-kommissionens ordförande José Barroso, EU-parlamentets talman Jerzy Buzek och den tjeckiske premiärministern på länk, sade Reinfeldt att målet är att får Lissabonfördraget på plats före årets slut. Han konstaterade att det dock ännu inte går att säga när processen i Tjeckien kan vara avslutad.
– När vi vet det kan vi börja med konsultationer för de nya posterna, sade Reinfeldt som uppgav att han bett EU:s nuvarande höge representant för utrikes- och säkerhetspolitik, Javier Solana, att stanna på sin post åtminstone till slutet av oktober.
Jan Fischer sade för sin del att han tror den tjeckiska ratificeringen kommer att vara avslutad före årets slut och att det också innebär att president Vaclav Klaus skriver på före årets slut.
Fredrik Reinfeldt har ringt flera gånger för att försöka få kontakt med Vaclav Klaus, men denne har dock inte ringt tillbaka.
– Som det nu ser ut är det i första hand författningsdomstolen som fäller avgörandet över tidtabellen. Men i sista hand kommer detta inte att gå med mindre än att Vaclav Klaus också undertecknar, sade Reinfeldt. Han väntar sig ett besked från den tjeckiska domstolen inom två till tre veckor.
När det gäller Polen har EU-ordföranden fått beskedet att den polske presidenten ska underteckna ”i närtid”.
– Vi har tagit det för givet och det ser också ut att bli så. Men i den här branschen gäller underskrift på papper innan allt är klart, sade Reinfeldt innan han gick in för att träffa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och, om tekniken fungerar, Jan Fischer via länk från Prag.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.