Det höga guldpriset har inneburit ett rejält lyft för pantbankerna, som i år väntas omsätta upp mot 1,2 miljarder kronor.
Högt guldpris lyfter pantbank
Mest läst i kategorin
– Vi har i år ökat vår omsättning med 20 procent och en stor del av förklaringen är förstås det höga guldpriset, säger Pantbanken Sveriges vd Peter Sundström till TT.
– Guldpriset har under de senaste två åren ökat från 70 kronor per gram till 115 kronor för 18 karats guld, vilket inneburit att vi höjt våra belåningsnivåer från 60 kronor till 100 kronor.
Guldföremål står för runt 75 procent av pantbankernas utlåning, klockor, konst/antikviteter och teknikvaror för resten.
Panten ska i regel lösas inom några månader eller vid den tid kunden kommit överens om med pantbanken. Då ska pantbeloppet betalas tillbaka med ränta.
Runt fem procent av pantbankernas kunder hämtar inte ut sina värdeföremål.
– Ett typexempel är kunden som kommer med flera förlovningsringar och då är nog inte affektionsvärdet så stort, säger Peter Sundström.
Pantbanken säljer de värdeföremål som kunderna inte hämtar ut efter några månader. Efter kostnader och ränta går eventuellt överskott till kunden. Blir det underskott står pantbanken för det.
Den som pantsätter ett värdefullt smycke och får ut 10.000 kronor betalar knappt 2.000 kronor för det lånet under ett halvår. Det överstiger med råge vad det kostar att låna pengar på banken.
Men Peter Sundström värjer sig mot den jämförelsen.
– Snittlånet hos oss ligger på 3.500 kronor under en månad och kostnaden ligger då på knappt 200 kronor. Det är snabbt och enkelt sätt att låna av en pantbank och du riskerar inte att hamna i en skuldfälla, säger Peter Sundström.
– Det handlar ju oftast om små lån under korta perioder och många av våra kunder kommer tillbaka till oss. Dessutom slipper våra kunder bankernas upplåningsavgifter.
De senaste 20 åren har pantbankernas utlåning tredubblats.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.