Stora klädkedjor satsar nu på Rättvisemärkt bomull. Trots skandalreportaget i SVT har Hennes & Mauritz inga liknande planer.
H&M satsar inte på Rättvisemärkt
Mest läst i kategorin
– Nästa år kommer mer rättvisemärkt bomull i butikerna. Vi har sett att konsumenter fått upp ögonen för just bomull. Allt större företag intresserar sig för det här, säger Daniel Sommerstein på Rättvisemärkt.
Storbritannien ligger i framkant när det gäller Rättvisemärkt bomull och i dag kan man handla tusentals produkter i små butiker, på varuhuskedjan Marks & Spencer, Monsoon, Next, Debenhams, Tesco och Sainsbury’s.
I november kom jeansmärket Jack & Jones med kollektionen Eco, där alla plagg är tillverkade av Rättvisemärkt bomull.
För snart en månad sedan visade SVT:s program Agenda hur över 450.000 barn arbetar under slavliknande förhållanden på Uzbekistans bomullsodlingar.
Trots det har Hennes & Mauritz inte satsat på Rättvisemärkt bomull.
– Nej, det har vi inte. Däremot jobbar vi med ekologisk bomull i ett antal kollektioner. Ekologisk bomull är en miljövänligare odlingsform medan Rättvisemärkt bomull innebär att bonden får ett visst garanterat pris för sin skörd, säger Karolina Dubowicz på H&M:s pressavdelning.
Har ni planer på att börja med det?
– H&M bidrar, genom aktivt engagemang i Better Cotton Initiative, till att bomullsodling ska bli mer ekonomiskt hållbar för den enskilde bonden, men idag finns inte planer på att börja med Rättvisemärkt bomull. Dock är det inget vi utesluter för framtiden.
Med tanke på SVT:s reportage i Agenda den 25 november där det kom fram att barn plockade bomull som blev H&M-kläder – varför satsar ni inte på Rättvisemärkt?
– När det gäller utmaningarna i många bomullsproducerande länder finns inga snabba lösningar. Precis som ekologisk bomull, är Rättvisemärkt bomull närmast att betrakta som en ”nischlösning”, säger Karolina Dubowicz.
– Vi tror på Better Cotton Initiative; det är ett sätt att långsiktigt göra bomullsodling mer hållbar, både ekonomiskt, socialt och miljömässigt, utifrån de olika regionernas egna förutsättningar.
Frida Hök, handläggare för textil- och kemikaliefrågor på Naturskyddsföreningen tror däremot inte på ”Better Cotton Initiative”.
– Det är ett mellansteg mellan konventionell och ekologisk odling. Ikea använder sig också av det här. I vissa fall är det långt ifrån ekologiskt. Men det är ett steg på vägen. Man minskar på konstgödsel och bekämpningsmedel. Något som förekommer extremt mycket i bomullsodling, förklarar hon.
Rättvisemärkning innebär att bomullsodlaren får bättre betalt samtidigt som plantagearbetarna ska få rimliga anställningsvillkor.
– Man ska inte bara äta, sova, dö utan också ha lite livskvalitet. Många kämpar med samma svårigheter; tillgång till skolgång och rent dricksvatten, säger Daniel Sommerstein.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.